Джонсон міг ввести в оману парламент щодо скандалу з вечірками під час COVID - звіт

фото
П'ятниця, 3 березня 2023, 17:23

Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, можливо, чотири рази вводив парламент в оману через так званий Partygate, скандал, пов'язаний з вечірками в його офісі під час пандемії коронавірусу.

Про це йдеться в оновленій версії розслідування парламентського комітету з питань привілеїв, пише "Європейська правда" з посиланням на BBC.

У п'ятницю комітет опублікував свій початковий звіт, включаючи деякі раніше не опубліковані фотографії вечірок на Даунінг-стріт.

 

У звіті йдеться про те, що Джонсон "не виправив" оманливі заяви, зроблені ним у Палаті громад, за "першої ж можливості", як можна було б очікувати від члена парламенту.

Джонсон мав "особисту інформацію" про збори під час карантину на Даунінг-стріт, яку він міг би розкрити членам парламенту, заявив комітет.

У звіті зазначено, що "докази переконливо свідчать про те, що порушення інструкцій було очевидним для Джонсона в той час, коли він був на зборах".

 

"Розслідування затримувалося через небажання уряду Джонсона надавати невідредаговані докази. Деякі матеріали були відредаговані, незважаючи на те, що вони вже були у відкритому доступі", - йдеться у звіті.

Уряд Ріші Сунака нарешті надав невідредаговані матеріали 18 листопада. Джонсон має дати свідчення членам парламенту пізніше цього місяця.

Джонсон неодноразово заперечував порушення правил, коли його запитували в Палаті громад. Два розслідування, в тому числі одне, проведене старшим цивільним юристом Сью Грей, виявили численні порушення правил. Комітет заявив, що візьме до уваги висновки звіту Грей.

Якщо буде встановлено, що Джонсон ввів парламент в оману, він може бути тимчасово позбавлений депутатських повноважень або виключений з парламенту, що призведе до проведення довиборів.

Але висновки комітету і будь-які санкції щодо Джонсона мають бути затверджені голосуванням у парламенті.

Напередодні Джонсон натякнув, що не голосуватиме за угоду Британії з ЄС, яку підготував Ріші Сунак.

Детальніше читайте у статті - Кінець "вічного Brexit": все про нові умови розлучення Британії з ЄС щодо Північної Ірландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.