Латвія дає росіянам додатковий час для мовного іспиту, що є умовою для посвідки на проживання

Четвер, 30 березня 2023, 14:35

Сейм Латвії схвалив у першому читанні зміни до закону про імміграцію, які надають громадянам Росії з тимчасовими посвідками на проживання додатковий термін для підготовки до іспиту з державної мови, що є необхідною умовою для отримання постійної посвідки.

Про це повідомляє Delfi, пише "Європейська правда". 

Законопроєкт передбачає, що громадяни Росії у Латвії, які хочуть продовжити свої посвідки на проживання, можуть підготуватися і зареєструватися на іспит чи повторне складання іспиту з латиської мови до 1 вересня – тоді як раніше передбачалося, що до цього часу вони вже мають скласти екзамен, або втратять посвідку. 

Автоматично продовжуються і терміни подання заявок до Управління у справах громадянства та міграції для отримання нових, постійних посвідок на проживання. 

За проєкт проголосували 74 депутати зі 100 членів Сейму, включно з представниками найбільш рішуче налаштованого "Національного об’єднання".

На цей час приблизно половина росіян у Латвії, яким потрібно буде складати мовний іспит, ще не подали заявки на реєстрацію, а також були сумніви, як державна система опрацює одночасний наплив такої кількості людей, тож серед політичних сил був консенсус щодо продовження термінів. 

Проєкт передбачає, що росіяни у Латвії мають до 1 вересня 2023 року зареєструватися на мовний іспит і отримання статусу постійного резидента ЄС. Ті, кому для отримання статусу постійного резидента необхідно буде надати свідоцтво про володіння мовою, отримують після цього продовження чинних посвідок до 31 грудня. Ті, хто не склав мовний іспит з першої спроби, мають можливість перездачі до 30 листопада 2023 року. 

Внесли також поправку, щоби посвідка діяла до остаточного рішення за заявкою щодо отримання статусу постійного резидента ЄС, і увесь цей період росіяни, які вчасно подали заявки, зберігали право на усі виплати. 

Нагадаємо, уряд Латвії у серпні 2022 року вирішив, що тимчасові посвідки на проживання в Латвії громадянам Російської Федерації будуть подовжуватися лише у виняткових випадках, а посвідку на постійне проживання вони зможуть отримати за умови, що складуть іспит на володіння державною мовою.

У жовтні Управління у справах громадянства та міграції попередило, що постійні посвідки на тимчасове проживання громадян Російської Федерації - колишніх громадян або негромадян Латвії - стануть у вересні 2023 року недійсними. 

Від початку лютого громадяни РФ активно реєструються на проходження перевірок на знання державної мови, але на початку січня голова профільної парламентської комісії Інгмар Лідака визнав: поки що незрозуміло, чи зуміє держава перевірити знання в такої безлічі людей у такий термін (до 1 вересня) і чи не треба якось змінити процедуру. Найрішучіші критики мовної вимоги наполягали, що частина таких людей вже фізично не можуть готуватися до іспиту через свій вік та стан здоров'я.

Іспит на знання мови доведеться складати майже 18 тисячам громадян Росії, з них станом на лютий записалися на екзамен трохи більше двох тисяч. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: