Верховний суд Естонії відхилив усі скарги щодо результатів виборів 

Четвер, 30 березня 2023, 19:43

Верховний суд Естонії завершив розгляд та відхилив усі скарги, подані у зв’язку з парламентськими виборами, що дозволяє поставити крапку у затвердженні результатів волевиявлення.

Про це повідомляє суспільний мовник ERR, пише "Європейська правда".

30 березня Колегія з конституційного нагляду Верховного суду відхилила усі скарги, подані у зв’язку з виборами, що дає право Виборчій комісії затвердити результати.

Серед іншого, відхилили скарги від правопопулістів EKRE, Об’єднаної лівої партії Естонії та окрему від її депутата Олега Іванова, які стосувалися електронного голосування.

Щодо останніх суд вирішив, що не можна зробити висновок про порушення законодавства під час визначення результатів голосування, оскільки те, що під час е-голосування особу виборця визначають інакше, ніж на дільниці, не суперечить закріпленій в основному законі вимозі про "однорідність виборів".

Водночас, суд зазначив, що варто ще детальніше прописати порядок електронного голосування, аби гарантувати повну довіру до результатів – оскільки після кожних виборів знаходилися охочі поставити їх під сумнів, а голосує у такий спосіб щоразу більше виборців. 

Виборча комісія одразу після цього оголосила склад парламенту. Перша сесія нового скликання має відбутися за десять днів.   

Нагадаємо, парламентські вибори 2023 року в Естонії встановили рекорд електронного голосування - частка тих, хто голосував онлайн, вперше перевищила 50%. 

Детальніше про результати виборів читайте у статті Е-вибори проти популістів: як інтернет-голосування в Естонії закріпило підтримку України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.