Проти колишнього топ-чиновника Єврокомісії почали розслідування через сумнівні польоти в Катар

Четвер, 30 березня 2023, 21:38

Європейське управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF) розпочало розслідування щодо вже колишнього генерального директора транспортного департаменту Європейської комісії Генріка Хололея у зв’язку з його безкоштовними перельотами до Катару.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться у відповіді відомства на запит видання Politico.

"Можемо підтвердити, що OLAF розпочало розслідування цього питання", – йдеться в заяві OLAF, де водночас підкреслюється, що факт розслідування "не означає, що причетні особи/організації вчинили порушення/шахрайство".

Місяць тому Politico повідомило, що Хололей дев'ять разів безкоштовно літав бізнес-класом авіакомпанії Qatar Airways у період з 2015 по 2021 рік. Шість із цих безкоштовних перельотів відбулися під час підготовки угоди про доступ до ринку між ЄС і Дохою, а чотири з них були оплачені урядом Катару або групою, пов'язаною з Катаром.

З’ясувалось, що Хололей сам затверджував ці рейси як керівник транспортного департаменту Єврокомісії – і хоча така процедура була дозволена, після розголосу ЄК вирішила посилити ті самі правила, щоб унеможливити повторення такої поведінки в майбутньому.

Топ-чиновник Єврокомісії залишив посаду через безкоштовні перельоти авіакомпанією з Катару

Напередодні стало відомо, що Хололей йде у відставку з посади генерального директора транспортного департаменту Єврокомісії й переходить до департаменту, що займається міжнародними партнерствами. За словами високопосадовця ЄС, який говорив із Politico, Хололей збереже свій рівень заробітної плати, але втратить свої управлінські обов'язки.

Цей епізод стався у дуже чутливий для ЄС час. Брюссельські інституції вже борються за збереження своєї репутації на тлі корупційного скандалу, пов'язаного зі звинуваченнями в тому, що Катар та інші іноземні уряди платили депутатам Європарламенту та іншим особам за те, щоб ті проштовхували їхні інтереси в Європарламенті.

У межах розслідування, серед інших, була взята під варту вже колишня віцепрезидентка Єва Кайлі, якій закидають незаконний лобізм на користь Катару. У зв’язку з розслідуванням Європарламент вже призупинив голосування щодо надання громадянам Катару безвізового режиму з ЄС.

Більше читайте у статті Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.