Топ-чиновник Єврокомісії залишив посаду через безкоштовні перельоти авіакомпанією з Катару

Середа, 29 березня 2023, 14:18

Високопосадовець Європейської комісії Генрік Хололей залишить посаду відповідального за транспортну політику після того, як стало відомо, що він погодився на безкоштовні перельоти авіакомпанією Qatar Airways.

Про це пише Politico, повідомляє "Європейська правда".

Хололей, генеральний директор транспортного департаменту Єврокомісії, зіткнувся з внутрішнім розслідуванням щодо цих польотів, коли його команда вела переговори про велику авіаційну угоду з Катаром.

За даними видання, Хололей залишить посаду генерального директора транспортного департаменту, відомого в Брюсселі як DG MOVE, і стане політичним радником в DG INTPA, департаменті Єврокомісії, що відповідає за міжнародне партнерство.

Пізніше речник Єврокомісії підтвердив журналістам, що Хололей розпочне виконання своїх нових обов'язків 1 квітня.

Сам Хололей оголосив про своє призначення в електронному листі до співробітників.

Місяць тому Politico повідомило, що Хололей дев'ять разів безкоштовно літав бізнес-класом авіакомпанії Qatar Airways у період з 2015 по 2021 рік. Шість із цих безкоштовних перельотів відбулися під час підготовки угоди про доступ до ринку між ЄС і Дохою, а чотири з них були оплачені урядом Катару або групою, пов'язаною з Катаром.

Комісія спочатку наполягала на тому, що Хололей не порушив жодних правил, але згодом вирішила посилити ті самі правила, щоб унеможливити повторення такої поведінки в майбутньому.

Цей епізод стався у дуже чутливий для ЄС час. Брюссельські інституції вже борються за збереження своєї репутації на тлі корупційного скандалу, пов'язаного зі звинуваченнями в тому, що Катар та інші іноземні уряди платили депутатам Європарламенту та іншим особам за те, щоб ті проштовхували їхні інтереси в Європарламенті.

У межах розслідування, серед інших, була взята під варту вже колишня віцепрезидентка Єва Кайлі, якій закидають незаконний лобізм на користь Катару. У зв’язку з розслідуванням Європарламент вже призупинив голосування щодо надання громадянам Катару безвізового режиму з ЄС.

Більше читайте у статті Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: