Туреччина викликала посла Данії через "спалення Корану"

П'ятниця, 31 березня 2023, 21:03

Туреччина в п’ятницю викликала посла Данії в Анкарі Денні Аннана у зв’язку з кількома акціями зі спалення Корану й турецького прапора, що відбулись у країні протягом тижня.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в повідомленні міністерства закордонних справ Туреччини.

Відомство називає "злочином на ґрунті ненависті" акції проти священної книги мусульман і прапора Туреччини, що відбулись 24 й 31 березня, під час Рамадану. Воно розкритикувало те, що влада Данії не запобігла "цьому огидному акту під виглядом свободи вираження поглядів".

"Цей акт є яскравим доказом того, що останнім часом в Європі зросли прояви ісламофобії, ксенофобії, дискримінації та расизму. Подібні злочини на ґрунті ненависті також є образою для тих, хто вірить у толерантність, культуру мирного співіснування та демократичні цінності", – зазначило МЗС Туреччини.

Як уточнює данський суспільний мовник DR, за акціями стояло ультраправе угруповання під назвою Patrioterne Gar Live ("Патріоти в прямому етері"), які минулої та цієї п’ятниці спалили примірники Корану й турецький прапор перед посольством Туреччини в Копенгагені.

На відео з акцій двоє чоловіків і жінка стоять перед посольством у Копенгагені з плакатом "До біса іслам". Один із чоловіків прив'язав до Корану собачий повідець, який він тягне за ріг вулиці. Потім він кидає його в одноразовий лоток для барбекю і спалює.

На прохання прокоментувати заяву Анкари міністерство закордонних справ Данії поки не відреагувало.

Це не перший випадок, коли в країнах Північної Європи влаштовували подібні акції. У січні у Стокгольмі спалював примірники Корану ультраправий дансько-шведський активіст Расмус Палудан.

Після цього проти нього відкрили кримінальне провадження в Туреччині, а МЗС країни порадило співгромадянам утриматись від поїздок до Європи через "ісламофобію".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: