Сербські націоналісти вийшли на марш проти нормалізації відносин з Косовом

Понеділок, 6 березня 2023, 07:50

Сотні сербських націоналістів і православних християн пройшли в неділю маршем у Белграді на знак протесту проти плану Заходу, спрямованого на відновлення зв'язків між Сербією і її колишньою провінцією Косово.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Багато сербів вважають Косово, де розташовані головні церкви і монастирі сербської православної віри, серцевиною сербської нації.

Сербські націоналісти, які також прагнуть тісніших зв'язків з Росією, давнім союзником Сербії, критикують президента Александара Вучича за його роль у переговорах щодо угоди з Косово за підтримки Заходу.

27 лютого Вучич і прем'єр-міністр Косова Альбін Курті попередньо погодили угоду про нормалізацію відносин, але не підписали її.

"Народ Сербії, який забруднив цю землю кров'ю, не віддасть сербське Косово, тому що Косово священне", - сказав Зоріца Мойшич з Белграда, йдучи разом з іншими учасниками маршу.

Сербська Православна Церква організувала власні молитви за Косово, які триватимуть до Великодня, але не підтримала марш, і її священнослужителі не брали в ньому участі.

У п'ятницю патріарх Сербської православної церкви Порфирій сказав у проповіді, що "ніхто не повинен вчити церкву ... що таке Косово ... Звільнити Косово словами легко".

Косово, де більшість населення становлять етнічні албанці, проголосило незалежність у 2008 році, майже через десять років після війни, яка поклала край сербському пануванню. Але Сербія досі вважає Косово своєю територією, і спалахи насильства викликають побоювання щодо повернення конфлікту.

Необхідні подальші переговори щодо імплементації пакту, і обидва лідери знову зустрінуться під егідою ЄС у північномакедонському місті Охрид, розташованому на березі озера, 18 березня.

Як повідомлялося, у Європейському Союзі після заяв президента Сербії Александара Вучича про неможливість підписати план нормалізації відносин із Косовом через необхідність його визнання стверджують, що обидві сторони раніше погодились із пропозиціями Брюсселя, й змінювати їх нема потреби.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: