У ЄС зберігають оптимізм щодо угоди між Сербією та Косовом після заяв Вучича

П'ятниця, 3 березня 2023, 11:09

У Європейському Союзі після заяв президента Сербії Александара Вучича про неможливість підписати план нормалізації відносин із Косовом через необхідність його визнання стверджують, що обидві сторони раніше погодились із пропозиціями Брюсселя, й змінювати їх нема потреби.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Albanian Daily News, cказав речник ЄС із питань зовнішньої політики та безпеки Пітер Стано.

"Лише повторюю текст і заяву високого представника (Жозепа) Борреля, з якою погодилися обидва лідери (Сербії та Косова). Ми не збираємося коментувати кожну заяву чи кожну інтерпретацію в регіоні щодо того, про що вони домовилися. Це дуже чітко випливає з тексту", – сказав він.

Коментуючи відмову Белграда й Приштини підписати цей текст, Стано сказав, що "питання було не в підписанні, а в обговоренні пропозиції, з якою погодилися обидві сторони, і більше немає необхідності в додаткових дискусіях про цю пропозицію ЄС, яка зараз перетворилася на угоду про шлях до нормалізації відносин між Косово і Сербією".

Речник ЄС додав, що обговорення плану імплементації триватиме й далі: "Крім того, ми чітко заявили, що розуміємо, що подальша робота буде продовжена, коли справа дійде до дискусій щодо імплементації та забезпечення конкретних кроків на шляху до нормалізації звітів".

ЄС оприлюднив текст угоди між Косовом та Сербією про нормалізацію відносин

Раніше цього тижня президент Сербії Александар Вучич заявив, що не буде підписувати попередньо погоджений план нормалізації відносин із частково визнаним Косовом через положення, які передбачають його визнання і членство в ООН.

Коментуючи заяви Вучича, прем’єр-міністр Косова Альбін Курті заявив, що його опозиція членству Приштини в ООН "була б явним порушенням статті 4 пропозиції ЄС".

Нагадаємо, лідери Сербії та частково визнаного Косова Александар Вучич і Альбін Курті на зустрічі в Брюсселі 27 лютого попередньо підтримали план нормалізації відносин, який розробили Франція та Німеччина.

Відповідно до цього плану, Сербія більше не заперечуватиме проти членства Косова у будь-якій міжнародній організації, а Косово дає згоду на створення нового органу, який матиме право говорити від імені всіх 10 муніципалітетів Косова, де серби складають більшість.

Також обидві країни зобов’язуються підтримувати вступ одна одної до ЄС, а також "продовжать діалог за посередництва ЄС для укладення юридично зобов’язуючої всеохопної угоди про нормалізацію відносин".

Більше читайте тут: Примус до компромісу: як Захід позбавляє Сербію залежності від РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.