Прем’єр Грузії заявив, що майбутнє країни не належить агентам іноземних держав

Вівторок, 7 березня 2023, 14:21

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі виступив на підтримку скандальних законопроєктів про "іноагентів", які викликали критики Заходу та протести.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє "Эхо Кавказа".

"Майбутнє нашої країни не належить ні агентам, ні прислужникам іноземних держав. Майбутнє нашої країни належить патріотам", - заявив Гарібашвілі, відповідаючи на запитання журналістів у Берліні.

Введення "іноагентів" в Грузії: на слуханнях побились депутати, під парламентом - масовий протест

Гарібашвілі розкритикував низку неурядових організацій, які, за його словами, "борються з державністю і державними інтересами".

"Наприклад, вони, отримуючи фінансування з-за кордону, проводили антиурядові мітинги, провокаційні заходи, які не служили національним інтересам нашої країни", - сказав він.

Гарібашвілі стверджує, що Грузія робить усе для отримання статусу кандидата на вступ до ЄС, водночас зміцнює суверенітет країни. Прем'єр також назвав грузинську опозицію "деградованою". Він заявив, що рейтинг "Єдиного національного руху" становить від 7 до 10%, а інших партій не перевищує 2%. Рівень довіри правлячої партії при цьому, за словами Гарібашвілі, зріс до 50-60%.

Він попередив і противників закону про "іноагентів", сказавши, що держава не пробачить їм "жодної незаконної дії".

У владі Грузії кажуть, що закони про "іноагентів" сприятимуть виконанню рекомендацій ЄС 

Комітет грузинського парламенту з юридичних питань 6 березня підтримав дві версії резонансних законопроєктів, які вводять у країні так званих "іноагентів".

Розгляд обох документів відбувався протягом кількох годин на тлі бійки між депутатами і протестів під будівлею парламенту.

ЄС заявляє, що ці ініціативи суперечать щонайменше двом із 12 рекомендацій для отримання Грузією статусу кандидата в ЄС. 

Серйозне занепокоєння вже кілька разів висловив Держдеп США. Кілька сотень неурядових організацій та ЗМІ Грузії підписали заяву проти ухвалення в Грузії такого закону. 

Після ухвалення у парламенті двох проєктів у першому читанні правляча партія обіцяє відправити обидва варіанти до Венеційської комісії на експертизу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: