ЄС прокоментував вирок Тихановській: готовий до подальших заходів проти Білорусі

Вівторок, 7 березня 2023, 17:37

Європейський Союз у вівторок засудив оголошені в Мінську напередодні вироки лідерці білоруській об’єднаній опозиції Світлані Тихановській та її соратникам і висловив готовність до подальших кроків щодо Білорусі.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в заяві високого представника ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля.

"ЄС засуджує ці абсурдні вироки, побудовані на сфабрикованих звинуваченнях у державній зраді, екстремізмі, змові та розпалюванні ненависті. Це ще один прикрий приклад пародії на правосуддя та політичного зловживання Лукашенком судовою системою, що триває", – зазначив Боррель.

"ЄС продовжуватиме підтримувати всіх, хто мужньо виступає за незалежну і демократичну Білорусь, і готовий вжити заходів у відповідь на продовження обурливого наїзду на права її населення", – підкреслив він.

Польща після вироку Тихановській закликає до нових санкцій проти Білорусі

У понеділок, як повідомлялося, Мінський міський суд виніс заочний вирок у кримінальній справі членів Координаційної ради білоруської опозиції. Серед іншого, лідерку опозиції та колишню кандидатку в президенти Білорусі Світлану Тихановську засудили до 15 років позбавлення волі в колонії загального режиму.

Колишнього міністра культури Павла Латушка заочно засудили до 18 років колонії. Трьом іншим фігурантам справи - Марії Мороз, Ользі Ковальковій та Сергію Дилевському - призначили по 12 років колонії.

Світлана Тихановська балотувалася на виборах президента Білорусі 2020 року замість свого чоловіка Сергія, якого було затримано під час передвиборчої кампанії та в грудні 2021-го засуджено до 18 років ув’язнення.

Вибори 2020 року були визнані сфальсифікованими на користь Лукашенка, який влаштував репресії проти незгодних протестувальників. Відтоді Тихановська перебуває за кордоном, де здійснює фактичну політичну діяльність як визнана низкою західних держав легітимна представниця Білорусі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: