Уряд Британії представив суперечливий план боротьби з нелегальною міграцією через Ла-Манш

Вівторок, 7 березня 2023, 20:30

Британський уряд у вівторок опублікував законопроєкт про нелегальну міграцію, покликаний надати додаткові засоби стримування потоку людей, які намагаються незаконно потрапити в країну через протоку Ла-Манш.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації Politico.

Новий законопроєкт дозволить Британії затримувати тих, хто прибуває в країну нелегально, "без права на заставу або судовий розгляд протягом перших 28 днів з моменту затримання". Також зменшуються підстави для оскарження депортації в судах.

"Тільки ті, кому не виповнилося 18 років, хто за станом здоров'я не придатний до польотів або кому загрожує реальний ризик серйозної і незворотної шкоди – що є надзвичайно високою планкою – в країні, до якої ми їх висилаємо, зможуть відкласти своє вислання", – пояснила міністерка внутрішніх справ Британії Суелла Браверман у Палаті громад.

Вона пояснила такі жорсткі кроки тим, що нинішня кількість людей, які прибувають до Британії, вже обраховується шестизначним числом і "перевантажила нашу систему надання притулку".

Водночас для мігрантів і біженців у Британії будуть створені безпечні шляхи в’їзду на противагу нинішнім спробам нелегального перетину протоки Ла-Манш. Наразі подробиці цих маршрутів не оголошені.

У Британії представлять новий закон, щоб зупинити нелегальних мігрантів у Ла-Манші

Браверман, однак, визнала, що жорсткі міграційні обмеження в законопроєкті не до кінця відповідають Закону про права людини, який інкорпорує положення Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ) в британське законодавство.

Раніше Європейський суд з прав людини на основі ЄКПЛ уже заблокував реалізацію іншої суперечливої ініціативи британського уряду – депортації нелегальних мігрантів у Руанду. Під час дебатів у вівторок це спонукало кількох консервативних депутатів закликати до виходу Британії з-під юрисдикції суду.

Депутати-консерватори в основному підтримали урядовий план. Опозиційна Лейбористська партія ще не заявила про свою позицію, але тіньова міністерка внутрішніх справ Іветт Купер назвала законопроєкт "аферою, яка ризикує зробити хаос ще гіршим".

За останні два роки кількість мігрантів, що прибувають на англійське узбережжя, зросла більш ніж удвічі, і вирішення цієї проблеми стало одним з п'яти ключових пріоритетів, окреслених у січні прем'єр-міністром Ріші Сунаком.

Зокрема у 2022 році рекордна кількість людей перетнула Ла-Манш до Великої Британії на малих суднах. А загалом чиста міграція до Британії зросла до рекордного рівня в 504 тисячі осіб за рік до червня 2022 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: