Швеція виділяє 11 млн євро на підтримку жінок в Україні і Молдові

Середа, 8 березня 2023, 12:30

МЗС Швеції оголосило про виділення майже 11 млн євро на підтримку жінок та дівчат в Україні і Молдові.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні відомства.

Ця підтримка спрямована на посилення зусиль двох країн щодо задоволення гуманітарних потреб жінок і дівчат та сприяння розширенню їхніх можливостей і прав як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Підтримка буде надаватися через Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та структуру "ООН Жінки".

"Повномасштабне вторгнення Росії в Україну та напади на заклади охорони здоров'я і медичні установи мають небезпечні для життя жінок і дівчат наслідки. Ці цільові кошти можуть бути використані для надання життєво необхідної допомоги через додаткові мобільні медичні клініки, обладнання для запобігання материнській та дитячій смертності, а також для захисту та підтримки жертв сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом. Це повністю відповідає пріоритетам урядової допомоги у сфері розвитку - пом'якшення наслідків війни в Україні", - заявив шведський міністр міжнародного розвитку, співробітництва та зовнішньої торгівлі Швеції Йохан Форсселл.

Підтримка спрямована на задоволення гуманітарних потреб жінок і дівчат, розширення їхніх можливостей і прав, зокрема сексуального та репродуктивного здоров'я та прав, а також на боротьбу з сексуальним і гендерно зумовленим насильством.

Вона також покликана допомогти у відновленні та зміцненні системи охорони здоров'я та інфраструктури України, які серйозно постраждали від російських атак. У Молдові підтримка буде спрямована на допомогу внутрішньо переміщеним жінкам і дівчатам.

Загалом майже 9 мільйонів євро надійде в Україну та Молдову через Фонд народонаселення ООН (UNFPA), а близько 2 мільйонів євро - через структуру "ООН Жінки".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.