Столтенберг: спалення Корану не мають стати на заваді членству Швеції в НАТО

Середа, 8 березня 2023, 17:53

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що акції зі спалення Корану у Швеції не повинні завадити вступу країни в Альянс.

Як повідомляє "Європейська правда", таке він озвучив в інтерв’ю шведському мовнику SVT.

Як пояснив Столтенберг, питання про спалення Корану не є частиною угоди, досягнутої Швецією, Фінляндією і Туреччиною на саміті НАТО в Мадриді в червні 2022 року, і тому не повинно вплинути на заявку Стокгольма.

"Це питання не було частиною угоди і не повинно перешкоджати Швеції стати членом НАТО", – наголосив він.

"У Туреччині я говорив про те, що люди можуть мати різні думки щодо спалення Корану. У багатьох країнах є закони, які обмежують такі дії, але ви не можете заборонити все, що вам не подобається", – додав генсек Альянсу.

У підпалі Корану в Швеції допомагав журналіст, який працював з російськими пропагандистами RT

На питання, чи повинна Швеція обмежити акції зі спалення Корану, Столтенберг підкреслив, що проводить різницю між провокаційними й незаконними діями: "Та річ у тім, що це питання не було частиною угоди і не повинно перешкоджати вступу Швеції до НАТО".

Як відомо, Швеція і Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО у травні минулого року через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Країни заявили, що хочуть приєднатися до НАТО разом.

Та через позицію Туреччини, яка звинувачує Швецію в недостатній боротьбі з тероризмом, в Альянсі та Стокгольмі й Гельсінкі почали допускати, що вступ держав може відбутись окремо.

Через це на якийсь час навіть були призупинені тристоронні переговори щодо заявок Швеції та Фінляндії на членство в НАТО, та очікується, що вони відновляться 9 березня.

Детально про ситуацію, яка складається з розширенням НАТО, читайте у статті: Чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: