Сенат Франції попри протести проголосував за підвищення пенсійного віку до 64 років

Четвер, 9 березня 2023, 09:51

Сенат Франції у ніч на четвер проголосував за підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років, зробивши крок до пенсійної реформи, яка викликала масштабні протести і страйки по всій країні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило французьке видання Le Figaro.

Сенат, де домінують праві, після запеклої процедурної боротьби з лівими проголосував за ключову статтю реформи про пенсійний вік 201 голосами "за" і 115 "проти". 

Рекордна кількість людей у Франції вийшла проти пенсійної реформи Макрона

Відповідно до плану уряду, з 1 вересня 2023 року до 2030 року пенсійний вік має бути поступово підвищено з 62 до 64 років із "кроком" 3 місяці на рік. Крім того, для отримання пенсії у повному розмірі необхідний період сплати внесків збільшиться з поточних 42 років до 43 років до 2027 року.

Очікується, що Сенат, схвалить решту статей законопроєкту пізніше цього тижня. 

Наступного тижня він буде переданий на розгляд посередницького комітету законодавців Сенату і Національної Асамблеї, нижньої палати парламенту.

Національна Асамблея досі не змогла завершити обговорення ключової статті про підвищення пенсійного віку під час напружених 15-денних дебатів.

Профспілки Франції оголосили чергові страйки проти пенсійної реформи на 7 березня

Уряд сподівається, що парламент ухвалить пенсійну реформу до кінця місяця. Для цього керівній партії президента Еммануеля Макрона не вистачає абсолютної більшості в Національній асамблеї. Їй, вочевидь, доведеться заручитися підтримкою кількох десятків консервативних депутатів.

У вівторок рекордна кількість французів вийшла на вулиці проти суперечливої пенсійної реформи.

На думку протестувальників, реформа найбільше зашкодить тим, хто наближається до пенсії, і найбіднішим верствам населення, які не можуть дозволити собі вийти на пенсію раніше.

Більшість жителів Франції підтримують ідею регулярних великих страйків, щоб змусити уряд піти на компроміси щодо проєкту пенсійної реформи.

Читайте також: Два роки пенсії, що збурили Францію: чи призведуть масштабні протести до розпуску парламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: