Угорщина пообіцяла боротися в Суді ЄС за захист свого анти-ЛГБТ закону

Четвер, 9 березня 2023, 10:51

Міністр юстиції Угорщини Юдіт Варга заявила, що Будапешт буде боротися в Суді ЄС, щоб захистити закон про освіту, який, на думку Брюсселя, дискримінує людей за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Юдіт Варга повідомила, що вона подала зустрічний позов до Суду ЄС, оскільки уряд дотримуватиметься своєї позиції, що освіта - це справа національних урядів.

Анти-ЛГБТ-кампанія прем'єр-міністра Віктора Орбана посилилася у червні 2021 року, коли парламент, в якому домінує його партія "Фідес", прийняв закон, що забороняє використання в школах матеріалів, які розглядаються як такі, що пропагують гомосексуальність і гендерні зміни.

Уряд заявив, що закон спрямований на захист дітей, а не проти ЛГБТ-спільноти.

"Так само, як ми це робили до цього часу, ми будемо стояти стіною, якщо йдеться про захист наших дітей", - сказала Варга, додавши, що необхідно підтримувати законодавство і що будуть вжиті подальші заходи. Вона не уточнила, якими саме будуть ці заходи.

Протистояння відбувається в той час, коли Брюссель призупинив виділення Угорщині мільярдів євро вкрай необхідних коштів ЄС, поки Будапешт не здійснить реформи, спрямовані на підвищення незалежності судової системи та боротьбу з корупцією.

Європейська комісія подала на Угорщину до Суду ЄС через анти-ЛГБТ-закон у середині 2022 року.

Комісія вважає, що закон порушує правила внутрішнього ринку ЄС, основні права людини та цінності ЄС.

Минулого місяця Орбан заявив у своїй промові на захист закону: "Гендерна пропаганда - це не просто ... райдужні балачки, а найбільша загроза, що переслідує наших дітей. Ми хочемо, щоб наших дітей залишили в спокої... Таким речам немає місця в Угорщині, і особливо в наших школах".

Як повідомлялося, Угорщина внесе зміни до свого законодавства у березні, щоб зняти занепокоєння Брюсселя щодо участі пов'язаних з урядом політиків в університетських радах та відновити фінансування Європейського Союзу для студентів і викладачів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.