Угорщина змінить своє законодавство задля фінансування ЄС для університетів 

Четвер, 26 січня 2023, 14:13

Угорщина внесе зміни до свого законодавства в березні, щоб зняти занепокоєння Брюсселя щодо участі пов'язаних з урядом політиків в університетських радах та відновити фінансування Європейського Союзу для студентів і викладачів.

Про це заявив у четвер угорський міністр Тібор Наврачич, відповідальний за фінансування Угорщини з боку ЄС, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Наврачич не уточнив, про які саме зміни йдеться, але заявив угорському державному інформаційному агентству MTI, що стипендіальна програма ЄС Erasmus, за якою студенти можуть навчатися в різних країнах, і дослідницькі програми Horizon Europe "не перебувають під загрозою".

Угорщина влаштувала чистку верхівки у армії, опозиція звинуватила Орбана

Зміна "не є перешкодою" для уряду і вимагатиме двох "не надто складних" поправок, додав він.

Наврачич, який у середу провів переговори в Брюсселі з комісаром ЄС з питань бюджету Йоганнесом Ганом і комісаром з питань освіти Марією Габріель, зазначив, що "ми усунемо занепокоєння, висловлені під час переговорів, і таким чином забезпечимо необмежений доступ до цих програм у довгостроковій перспективі".

Європейська комісія виключила деякі угорські університети із фінансування ЄС за програмами Erasmus і Horizon Europe, які спонсорують перебування тисяч студентів і викладачів у закордонних університетах, заявивши, що Угорщина не змінила свою практику призначення політиків, близьких до уряду, до складу рад 21 університету, якими керують так звані "фонди громадської довіри".

Це питання є частиною триваючої суперечки між урядом прем'єр-міністра Віктора Орбана та Брюсселем щодо незалежності судової системи, академічних свобод, прав ЛГБТ+ та системи надання притулку в Угорщині.

У грудні Єврокомісія заявила, що призупинить виділення Угорщині всіх 22 мільярдів євро з фондів згуртування ЄС, поки угорський уряд не виконає їхні умови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.