Вучич заявив, що Косово "залишиться у складі Сербії" до закінчення його повноважень

Понеділок, 10 квітня 2023, 11:21

Сербський президент Александар Вучич заявив, що Косово "залишиться у складі Сербії" до кінця терміну його повноважень.

Про це Вучич сказав в ефірі телеканалу РТС, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Косово, ймовірно, залишиться у складі Сербії під час мого мандата, а після - це вже питання до когось іншого. Я думаю, що нам доведеться багато страждати, особливо нашим людям в Косово і Метохії", - зазначив він.

За словами Вучича, Сербія виконає частину пропозицій Європи щодо нормалізації відносин між Белградом і Приштиною, але не всі. Президент додав, що "чітко" дав зрозуміти європейським лідерам, "які з них ми не приймемо".

"Не забувайте, що коли ми підписували Угоду про асоціацію та вступ, аж до набуття членства в ЄС і 35-ї глави, було відомо, що має настати так звана юридично зобов'язуюча угода про нормалізацію відносин у Приштині. Німці коментували це як визнання, американці також, а тепер усі вони відмовилися від цього терміну. Це хороша новина, але на цьому хороші новини закінчуються", - сказав Вучич.

"Пропозиція має одну хорошу річ, і албанське керівництво в Косові про неї не думає. І це те, що ми живемо в мирі поруч одне з одним. Все інше, що стосується Сербії та її державності, не є добрим", - наголосив Вучич.

В лютому в Брюсселі Косово й Сербія погодилися на підтриману Заходом угоду про нормалізацію відносин після майже 10 років діалогу за посередництва ЄС, під час якого було досягнуто незначного прогресу.

18 березня на зустрічі в Охриді у Північній Македонії Вучич і прем’єр Косова Альбін Курті погодили Імплементаційний додаток до Угоди про шлях до нормалізації відносин, який, серед іншого, передбачає створення Асоціації сербських муніципалітетів.

Детальніше читайте у статті Шанс, але не гарантія: чи здатна угода Сербії та Косова встановити мир на Балканах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: