Глава МЗС Польщі скептично ставиться до французьких ініціатив щодо переговорів між РФ та Україною

Четвер, 13 квітня 2023, 12:33

Глава МЗС Польщі Збігнев Рау заявив, що скептично оцінює французькі ініціативи щодо переговорів між Україною і РФ, оскільки ніщо не вказує на те, що Москва готова переглянути свою політику територіальних загарбань.

Про це він заявив, представляючи у Сеймі засади польської зовнішньої політики у 2023 році, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF24.

Рау підкреслив, що останні два роки характеризуються інтенсифікацією польсько-французької політичної співпраці – також у рамках Веймарського трикутника. За його оцінкою, на зміцнення цих відносин вплинула російська агресія проти України.

"Ми із задоволенням спостерігаємо за еволюцією позиції Франції щодо розширення Європейського Союзу, особливо за підтримкою Францією рішення про надання Україні статусу кандидата", – сказав Рау.

Водночас, за його словами, Варшава скептично ставиться до французьких ініціатив, спрямованих на проведення переговорів між Росією та Україною в тій чи іншій формі.

"Ми не бачимо, на жаль, жодних ознак того, що Росія готова переглянути свою політику територіальних загарбань. Однак можлива генерація таких переговорів не повинна тягнути за собою якихось особливих гарантій для Росії, окрім, звичайно, дотримання норм міжнародного права, які є гарантіями миру для всіх інших держав", – наголосив очільник МЗС Польщі.

Він підкреслив, що Польща, з іншого боку, високо цінує зростаюче залучення Франції до політики стримування Росії в рамках НАТО. Як він нагадав, Франція присутня на східному фланзі НАТО як рамкова держава, завдяки своїй присутності в Румунії і в Естонії, де вона бере участь у повітряному і морському спостереженні за цим регіоном і в місії з патрулювання повітряного простору над Польщею.

Нагадаємо, нещодавно президент Франції Еммануель Макрон визнав, що в контексті російсько-української війни час для переговорів не настав.

Як повідомлялося, Макрон і президент США Джо Байден у телефонній розмові напередодні візиту французького президента до Пекіна домовилися спонукати Китай до дій для прискорення закінчення війни в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: