ЄСПЛ виніс рішення на користь українки, якій лікарі видалили нирку без її згоди

Четвер, 13 квітня 2023, 14:26

Європейський суд з прав людини виніс вирок у справі "Майборода проти України", в якій йдеться про пацієнтку, якій львівські лікарі видалили здорову нирку під час операції.

Про це йдеться в рішенні ЄСПЛ, повідомляє "Європейська правда".

Згідно з матеріалами справи, у 2000 році лікарі Львівської обласної клінічної лікарні видалили пацієнтці Людмилі Майбороді ліву надниркову залозу. 

Після цього лікарі встановили, що у пацієнтки, ймовірно, розвинулася післяопераційна внутрішня кровотеча, і запропонували їй провести термінове хірургічне втручання з метою її усунення. В ході другої операції Майбороді видалили ліву нирку, яка згідно із попереднім діагнозом була здорова.

У травні 2000 року заявниця отримала анонімний телефонний дзвінок, в ході якого їй повідомили, що її ліву нирку "вкрали".

За словами одного з лікарів, видалення нирки було необхідним для порятунку життя заявниці.

Суд одноголосно постановив, що мало місце порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Європейської конвенції з прав людини в частині незабезпечення права Майбороди на інформовану згоду.

Згідно з рішенням суду, органи влади не перевірили, чи була можливість отримати згоду на видалення нирки від пані Майбороди до операції або від її родичів під час операції, і що держава не створила належної нормативно-правової бази для захисту права пані Майбороди на інформовану згоду.

У 2016 році Людмила Майборода померла, тож ЄСПЛ постановив, що Україна має сплатити 4500 євро доньці заявниці Мирославі Майбороді.

У березні ЄСПЛ виніс рішення на користь українки, яку суд України несправедливо покарав за начебто неправдиві свідчення у справі про ДТП 2008 року за участю сина екснардепа Партії регіонів Василя Берташа. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: