ЄСПЛ став на бік очевидиці ДТП з сином політика Партії регіонів, Україна має сплатити їй 18 тис. євро

Четвер, 23 березня 2023, 13:18

Європейський суд з прав людини виніс рішення на користь українки, яку український суд несправедливо покарав за начебто неправдиві свідчення у справі про ДТП 2008 року за участю сина екснардепа Партії регіонів Василя Берташа.

Про це йдеться у рішенні ЄСПЛ, про яке повідомляє "Європейська правда".

У сьогоднішньому рішенні палати у справі "Удовиченко проти України" (заява № 46396/14) Європейський суд з прав людини одноголосно постановив, що мало місце порушення статті 10 Європейської конвенції з прав людини щодо свободи вираження поглядів.

Справа стосувалася наслідків того, що очевидиця дорожньо-транспортної пригоди розповіла журналісту про те, що бачила, як син Берташа, колишнього члена парламенту, виходив з водійського боку автомобіля.

У справі, порушеній проти неї Берташем та його сином, які звинувачували її у неправдивій заяві для ЗМІ, від неї вимагали довести те, що вона сказала. За відсутності доказів українські суди встановили, що її заява була неправдивою і завдала шкоди честі, гідності та репутації Берташа і його сина. Її зобов'язали відкликати свою заяву та відшкодувати завдану шкоду.

ЄСПЛ встановив, що для заявниці довести те, що вона вважала, що бачила на власні очі, як того вимагають національні суди, було б дуже складно, якщо не неможливо, зробити. Не було жодних натяків на те, що вона не проявила належної обачності та діяла недобросовісно, коли робила свою заяву. Тому втручання в її право на свободу вираження поглядів не було необхідним у демократичному суспільстві, наголосив ЄСПЛ.

Наслідки для заявниці були серйозними - їй довелося зазнати збитків у порівнянні з її заробітною платою, і їй було заборонено виїжджати за кордон.

Суд постановив, що Україна має виплатити заявниці 14 300 євро відшкодування матеріальної та моральної шкоди, а також 3 450 євро відшкодування судових витрат.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини призначив дату слухання у міждержавній справі "Україна проти Росії", яка стосується порушення прав людини окупаційною владою Криму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: