Глава МЗС Німеччини: Європа не може бути байдужою щодо Тайваню

Четвер, 13 квітня 2023, 16:55

Європа не повинна заплющувати очі на напруженість у відносинах між Китаєм і Тайванем, оскільки військова ескалація в регіоні стане найгіршим сценарієм для світової економіки.

Так вважає міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Виступаючи під час візиту до Китаю, Бербок вдалась до тону, відмінного від тону президента Франції Еммануеля Макрона, який минулого тижня застеріг Європейський Союз від вплутування "в чужі кризи" на кшталт тайванської. 

Макрон заявив, що в питанні Тайваню Франція не має бути "васалом" США

"Німеччина та Європейський Союз є економічно вразливими, а це означає, що ми не можемо бути байдужими до напруженості в Тайванській протоці", – сказала Бербок в китайському порту Тяньцзінь.

Багато членів ЄС сподіваються, що Німеччина скористається поїздкою Бербок, аби викласти чітку та єдину лінію ЄС щодо Китаю.

"П'ятдесят відсотків світової торгівлі проходить через Тайванську протоку, 70% напівпровідників проходить через Тайванську протоку, тому вільний прохід відповідає і нашим економічним інтересам", – наголосила глава МЗС Німеччини.

Заяви Макрона щодо Тайваню здійняли хвилю критики, дипломати кажуть про шкоду для України

Вона зауважила, що військова ескалація в Тайванській протоці буде найгіршим сценарієм у глобальному масштабі і "особливо торкнеться нас як однієї з найбільших промислових країн".

Тяньцзінь став першою зупинкою Бербок  в рамках поїздки до Китаю. Очікується, що візит Бербок буде спрямований на усунення наслідків висловлювань Макрона, які свідчать про розкол у підході ЄС до Китаю.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон після візиту до Китаю заявив журналістам, що Європа повинна будувати "стратегічну автономію", не наслідувати в усьому США і не дати себе втягнути у "кризи, які не є нашими".

Заява Макрона здійняла хвилю критики, дипломати заговорили про шкоду для України.  Утім, французький президент не має наміру просити вибачення за свої слова.

Читайте також на цю тему: Франція бере курс на дружбу з Китаєм: навіщо Макрон почав гру всупереч інтересам США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: