У Єврокомісії відреагували на вирок проросійському політику Шору в Молдові

П'ятниця, 14 квітня 2023, 15:49

У Єврокомісії назвали вирок лідеру проросійської молдовської партії "Шор" Ілану Шору важливим кроком для правосуддя і боротьби з корупцією у Молдові.

Про це у Twitter написала речниця Єврокомісії Набіла Массралі, повідомляє "Європейська правда".

"Вирок Апеляційного суду Кишинева прокремлівському втікачу Ілану Шору, якого засудили до 15 років ув'язнення за банківське шахрайство на 1 млрд доларів у 2014 році, є значним кроком на шляху до правосуддя та боротьби з корупцією. ЄС продовжуватиме підтримувати Молдову в процесі реформ", – зазначила вона.

Нагадаємо, 13 квітня Апеляційний суд Кишинева ухвалив рішення засудити лідера проросійської молдовської партії "Шор" Ілана Шора до 15 років в'язниці і конфіскації майна на 5 млрд леїв (понад $250 млн).

У 2015 році Шора засудили у справі про "крадіжку мільярда" з молдовських банків до 7,5 років тюремного ув'язнення. Суд постановив, що вирок не набуде чинності, поки не стане остаточним. 

Справа перебувала на розгляді в Апеляційній палаті Кишинева. Судові слухання неодноразово відкладали. 

У 2019 році, після відходу від влади Демократичної партії Молдови, Шор покинув країну. За деякими даними, він перебуває в Ізраїлі.

В останні місяці партія Шора організовувала регулярні масові антиурядові протести у Молдові. США та Велика Британія запровадили санкції проти нього.

Молдова також закликає Європейський Союз накласти санкції на політиків і олігархів, які допомагають Росії дестабілізувати країну, серед яких Ілан Шор. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: