Нідерланди розслідують дії активіста, який осквернив Коран

П'ятниця, 14 квітня 2023, 18:16

У Нідерландах почали розслідування за підозрою в образі мусульман проти антиісламського активіста, який вирвав сторінки з Корану і назвав його "фашистською книгою" перед будівлею парламенту країни у січні.

Про це повідомила в п'ятницю прокуратура Гааги, пише "Європейська правда" з посиланням на агентство АР.

Хоча осквернення Корану не є злочином у Нідерландах, прокурори заявили, що коментарі Едвіна Вагенсвельда, лідера нідерландського відділення ультраправого руху "Пегіда", під час його акції були незаконною образою мусульманської громади.

У письмовій заяві прокуратура Гааги зазначила, що його коментарі могли порушити статтю кримінального кодексу, "в якій йдеться про те, що навмисна образа групи людей через їхню релігію або переконання є злочином".

У заяві не згадане ім'я Вагенсвельда відповідно до правил конфіденційності країни, але сказано, що йдеться про 54-річного громадянина Нідерландів, який проживає в Німеччині.

"Підозрюваного допитає з цього приводу нідерландська поліція", – заявили в прокуратурі.

Вагенсвельд у Twitter ретвітнув пост свого прихильника, який назвав дії прокуратури зловживанням владою.

Акція Вагенсвельда, а також спалення Корану, яке здійснив данський ультраправий активіст біля посольства Туреччини в Стокгольмі у січні, викликали протести в кількох переважно мусульманських країнах світу.

Головна прокуратура Анкари порушила кримінальну справу стосовно Вагенсвельда, а МЗС Туреччини у відповідь на акцію викликало посла Нідерландів в Анкарі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: