У Туреччині порушили кримінальну справу проти активіста, який палив Корани

Вівторок, 31 січня 2023, 22:51

Головна прокуратура Анкари порушила кримінальну справу стосовно ультраправого дансько-шведського політика Расмуса Палудана та Едвіна Вагенсвельда, які раніше вчинили акти зі спалення Корану у Швеції, Данії та Нідерландах.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Anadolu.

"Підозрювані скоювали акти публічного розпалювання суспільної ненависті та ворожнечі проти священних цінностей ісламської релігії – Корану та Пророка, а також відкрито ображали релігійні почуття певної частини населення", – йдеться в заяві прокуратури.

Зазначається, що розслідування здійснюватиметься на підставі відповідних статей Кримінального кодексу Туреччини.

Що стосується Вагенсвельда, він є представником правого руху "Патріотичні європейці проти ісламізації Заходу" і 24 січня розірвав копію Корану в Гаазі.

Поліція Фінляндії запобігла спалюванню Корану на акції в Гельсінкі

Расмус Палудан – лідер данської ультраправої партії "Жорсткий курс", відомий провокаційними акціями проти Туреччини. Протягом січня він спалив Коран біля посольств Туреччини у Копенгагені й Стокгольмі.

За даними ЗМІ, в організації принаймні однієї такої акції Палудану допоміг шведський журналіст Чанг Фрік, який також співпрацює з дочірнім підрозділом російського пропагандистського каналу RT.

Як відомо, невизначеність щодо погодження Туреччиною заявки Швеції зросла ще більше на тлі останніх антитурецьких акцій в країні. Після спалення Корану біля посольства Туреччини у Стокгольмі Туреччина призупинила тристоронні переговори зі Швецією та Фінляндією, заявивши, що розмовляти "безглуздо".

Попри це Швеція сподівається на приєднання до НАТО влітку цього року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.