Німеччина у суботу відключає останні атомні станції

Субота, 15 квітня 2023, 16:59

Німеччина відключить три останні атомні електростанції, завершивши шістдесятирічну програму, яка породила один із найсильніших рухів протесту в Європі, але отримала короткочасну перерву через війну в Україні.

Про це повідомляє Reuters, пише "Європейська правда".

Реактори станцій Isar II, Emsland і Neckarwestheim II відключать опівночі в суботу в рамках реалізації Берліном свого плану з повністю відновлюваного виробництва електроенергії до 2035 року.

Після багаторічних коливань Німеччина пообіцяла остаточно відмовитися від ядерної енергетики після того, як 2011 року в Японії сталася катастрофа на АЕС Фукусіма.

Але остаточну відмову від атомної енергетики було відкладено з літа минулого року до цього року після того, як вторгнення Москви в Україну змусило Німеччину припинити імпорт російського викопного палива.

Ціни злетіли, і по всьому світу виникли побоювання нестачі енергії – але тепер Німеччина знову впевнена в постачанні газу і розширенні використання поновлюваних джерел енергії.

За даними Міністерства економіки, останні три станції забезпечували лише близько 5% виробництва електроенергії в Німеччині за перші три місяці цього року.

Минулого року атомна енергетика забезпечила лише 6% виробництва електроенергії в Німеччині порівняно з 44% від поновлюваних джерел, показали дані федерального статистичного управління.

Проте дві третини німців виступають за продовження терміну служби реакторів або підключення старих станцій до мережі, і тільки 28% підтримують поступову відмову від атомної енергетики.

Торік питання про те, чи повинна Німеччина продовжувати експлуатацію своїх атомних електростанцій, стало яблуком розбрату між трьома партіями правлячої коаліції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: