У Латвії росіянин, який втік від мобілізації, через суд добився права на притулок

Понеділок, 17 квітня 2023, 15:09

Громадянин Росії, який виїхав до Латвії, побоюючись можливої мобілізації та примусу до участі у війні проти України, через суд добився права на політичний притулок. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Delfi.

Попри початкове рішення Управління у справах громадянства та міграції, суд вирішив надати громадянину Росії притулок. 

Росіянин звернувся до прикордонників із заявою, де просив про статус біженця чи альтернативний захист у Латвії на підставі того, що не підтримує війну РФ проти України, але має усі шанси потрапити під мобілізацію.

Міграційна служба відмовила йому у проханні, після чого чоловік звернувся до суду. 

Він аргументував своє прохання тим, що не хоче брати участі у війні проти України і його погляди на питання кардинально відрізняються від політичної лінії Москви та були такими ще до 24 лютого. Він також заявив, що хоча публічно не висловлював позицію, але кілька разів виходив на протести на підтримку опозиціонера Алєксєя Навального і вже пережив кілька епізодів переслідування. 

Росіянин також переконував, що зараз у Росії репресії загрожують будь-кому, хто засудить війну проти України, а залучення до участі у війні скоріш за все означатиме співучасть у воєнних злочинах та злочинах проти людяності. 

Суд після вивчення усіх матеріалів ухвалив рішення на його користь та зобов’язав надати йому статус біженця протягом місяця.

Судді дійшли висновку, що призов до армії у нинішній Росії справді потенційно загрожує втягненням у війну та причетністю до воєнних злочинів, тоді як добитися заміни служби альтернативною невоєнною практично неможливо; ухилення від служби в Росії означає позбавлення волі і у нинішніх обставинах буде сприйняте як висловлення політичної позиції.

Рішення суду є остаточним і не може бути оскарженим. 

Нагадаємо, раніше у Латвії дали росіянам додатковий час для підготовки до мовного іспиту, що є умовою для отримання постійної посвідки на проживання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: