Україна каже про загрозу зриву "зернової угоди" через РФ, віцепрем’єр їде на переговори в Туреччину

Понеділок, 17 квітня 2023, 17:26

Віцепрем’єр України Олександр Кубраков у вівторок на запрошення турецького міністра оборони Хулусі Акара вирушить до Туреччини, аби обговорити Чорноморську зернову ініціативу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило в понеділок Міноборони Туреччини.

Україна каже, що Росія довела зернову угоду до "критичної ситуації"

Візит Кубракова до Туреччини відбувається на тлі заяви Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України про блокування Росією "зернової угоди".

Як стверджує українська сторона, РФ ще з 10 квітня в односторонньому порядку припинила реєстрацію суден, які покидають українські порти, для інспекцій у межах "зернової угоди", й почала формувати інспекційний план на власний розсуд.

"У результаті вже вдруге за дев’ять місяців роботи "зернової ініціативи" не складено інспекційного плану і не проінспектовано жодного судна. Це ставить під загрозу функціонування "зернової ініціативи", – наголошує відомство.

Мінінфраструктури України закликало партнерів – ООН і Туреччину, які є гарантами угоди, – "забезпечити виконання всіма сторонами процедур, які працювали дев’ять місяців".

Нагадаємо, 18 березня в уряді України повідомили про продовження зернової ініціативи на 120 днів. Водночас РФ потім заявила про продовження "зернової угоди" лише на 60 днів і пригрозила повним розривом, якщо не будуть виконані її ультимативні вимоги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: