У Словенії виступили проти намірів уряду відстріляти понад 200 ведмедів

Понеділок, 17 квітня 2023, 19:44

Група громадських організацій Словенії опублікувала відкритого листа на знак протесту проти рішення уряду дозволити відстріл 230 бурих ведмедів, що, як стверджується, допоможе запобігти їхній надмірній популяції.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації словенського видання Delo.

Минулого тижня міністр природних ресурсів і просторового планування Словенії Урош Брежан заявив, що мета рішення дозволити відстрілювання ведмедів – запобігти серйозній шкоді, а також забезпечити здоров'я та захист людей.

Міністр стверджував, що розглядались різні варіанти вирішення проблеми поширення ведмедів, але переселення чи утримання в неволі не були визнані придатними альтернативами.

Відстрілювання тварин дозволять у конкретних мисливських угіддях Словенії з урахуванням маси, віку й статі хижаків, а також того факту, що ведмеді є важливою складовою біорізноманіття країни, зазначав Брежан.

В Італії поки не присиплятимуть ведмедицю, яка загризла на смерть бігуна

Та громадські організації у листі, скерованому до Європейської комісії та Європейського парламенту, стверджують, що кількість ведмедів не впливає на їхню шкоду для людей, а дозвіл на їхній відстріл суперечить національному законодавству й праву ЄС.

"У Словенії ведмедів усе ще регулярно підгодовують і дозволяють відстрілювати в межах квот на трофеї та продаж м'яса, тому питання про перевагу екологічних вигод над інтересами прибутку і задоволенням особистих мотивів людини за відстрілу 230 ведмедів неминуче", – йдеться в листі.

Там стверджується, що більш ефективною стратегією стримування популяції ведмедів у Словенії була б заборона їхнього підгодовування.

За експертними оцінками станом на весну 2022 року, у Словенії налічується близько 1100 бурих ведмедів. Ще кілька років тому влада країни порушувала питання про регуляцію популяції цих тварин після інцидентів із нападами на людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: