В Європарламенті готують правила для регулювання систем штучного інтелекту на кшталт ChatGPT

Вівторок, 18 квітня 2023, 11:53

Депутати Європарламенту, які працюють над Законом ЄС про штучний інтелект, пообіцяли встановити правила для обмеження систем штучного інтелекту загального призначення, що працюють на таких інструментах, як ChatGPT.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

У відкритому листі, опублікованому в понеділок, співдоповідачі Брандо Беніфей і Драгош Тудораш, а також 10 депутатів Європарламенту, які представляють різні політичні сили, що брали участь у розробці закону, пообіцяли використовувати закон для того, щоб нова хвиля дуже потужного штучного інтелекту розвивалася в "орієнтованому на людину, безпечному і надійному" напрямку.

У листі також міститься заклик до президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн і президента США Джо Байдена організувати глобальний саміт зі штучного інтелекту з метою встановлення набору принципів, що керують розробкою і використанням ШІ.

В листі пропонується, щоб порядок денний саміту був розроблений двосторонньою Радою з питань торгівлі і технологій між ЄС і США (TTC) і щоб до нього були залучені американські та європейські законодавці.

Також у листі міститься заклик до національних урядів – як демократичних, так і недемократичних країн – "проявляти стриманість і відповідальність у своєму прагненні до створення дуже потужного штучного інтелекту", а також до технологічних компаній забезпечити безпеку своїх інструментів ШІ.

Стрімке зростання ChatGPT від OpenAI з кінця 2022 року занепокоїло як політиків, так і спостерігачів за ШІ, які побоюються вибуху нерегульованої, неконтрольованої технології, здатної масово поширювати дезінформацію та ненависть, а також некоректний або упереджений контент.

Органи захисту даних також забили на сполох через потенційні порушення приватності, що виникають внаслідок навчання потужних ШІ на величезних масивах даних, у тому числі персональних даних, наданих їхніми користувачами.

Це призвело до тимчасової заборони на використання ChatGPT в Італії (яка буде знята після переговорів з OpenAI), а також до створення робочої групи з питань ChatGPT на рівні ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: