Європарламент засудив політично мотивований вирок критику Кремля і вимагає санкцій

Четвер, 20 квітня 2023, 15:35

У четвер Європарламент ухвалив резолюцію, у якій європейські депутати вимагають звільнити російсько-британського журналіста, правозахисника Владіміра Кара-Мурзу та опозиціонера Алєксєя Навального, а також запровадити санкції на причетних до вироків. 

Про це повідомляє "Європейська правда". 

Резолюцію прийняли 508 голосами "за", 14 – "проти" і 31 – "утримався". 

"Після нещодавнього засудження російсько-британського журналіста Владіміра Кара-Мурзи до 25 років ув'язнення за критику режиму Владіміра Путіна, депутати Європарламенту рішуче засуджують це політично мотивоване засудження і вимагають його негайного і безумовного звільнення. Таку ж вимогу вони висувають і щодо російського опозиційного активіста та лауреата премії Сахарова 2021 року Алєксєя Навального, який залишається ув'язненим у колонії, а також щодо всіх інших політичних в'язнів у Росії", – заявили у Європарламенті.

Там додають, що здоров'я як Кара-Мурзи, так і Навального стрімко погіршується через жорстоке поводження та відсутність належної медичної допомоги. 

"Депутати Європарламенту засуджують ескалацію порушень прав людини російським режимом і засуджують триваючі репресії проти критиків уряду, правозахисників і незалежних журналістів в країні. У зв'язку з цим парламент закликає Раду ООН з прав людини провести негайне розслідування актів нелюдського ув'язнення, тортур і вбивств політичних опонентів в Росії", – йдеться у резолюції. 

Крім того, депутати Європарламенту хочуть, щоб країни-члени ЄС в Раді ООН запровадили жорсткі санкції у рамках Глобального режиму санкцій ЄС у сфері прав людини проти російських суддів, прокурорів та інших осіб, відповідальних за свавільні переслідування, затримання і тортури в політично мотивованих судових процесах. 

Вони також закликають країни ЄС надавати гуманітарні візи та іншу підтримку російським дисидентам, яким загрожує політичне переслідування.

Нагадаємо, вирок Кара-Мурзі засудили Сполучені Штати, а також головний дипломат ЄС і генсек Ради Європи, а МЗС Британії викликало посла РФ.

У березні США запровадили санкції проти низки росіян через переслідування Владіміра Кара-Мурзи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: