Спецпредставник Нідерландів з питань України йде у відставку через слова, що "українці – це теж росіяни"

Четвер, 20 квітня 2023, 18:57

Спецпредставник уряду Нідерландів з питань України Рон ван Дартел у четвер подав у відставку після менш як трьох тижнів на посаді через проросійські висловлювання в одному з інтерв’ю.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RTL Nieuws.

Міністерка зовнішньої торгівлі та розвитку Нідерландів Ліше Шрайнемахер призначила ван Дартела на посаду спецпредставника з питань України на початку квітня. Раніше він працював послом у Сербії, Польщі та Росії, а також представляв країну в ОБСЄ.

Посада ван Дартела, створення якої вимагали в парламенті Нідерландів, передбачає налагодження зв’язків між нідерландською бізнес-спільнотою, українською владою та міжнародними інституціями – насамперед у контексті відновлення України.

Та потім з’ясувалось, що в інтерв’ю для однієї з книг, яку днями опублікували, ван Дартел заявив: "Українці – це теж росіяни. Ми не повинні про це забувати. Така реальність".

Також він назвав міжнародних політиків "наївними" щодо Росії і сказав, що вони страждають від того, що "видають бажане за дійсне" щодо змін у Росії.

МЗС Нідерландів заявило, що ван Дартел зробив свої висловлювання після відставки з дипломатичної служби й до призначення на посаду спецпредставника, хоча їх і опублікували вже після того.

"Міністр і міністерство не знали про розмову з автором книги. Ван Дартел зрозумів, що він більше не може виконувати свої обов'язки з довірою до зроблених заяв, і тому вирішив негайно піти у відставку з посади", – додали у відомстві.

Хто стане наступником ван Дартела, поки що невідомо.

Як відомо, Нідерланди є одним із активних донорів допомоги Україні. Минулого року там погодили пакет у 2,5 мільярда євро на допомогу Україні на 2023 рік.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: