Кремль хоче сформувати антиукраїнську коаліцію з ультралівих і ультраправих у Німеччині – WP

П'ятниця, 21 квітня 2023, 17:20

Росія минулого року розробила стратегію зі створення "антивоєнної коаліції" за участю ультраправої та ультралівої німецьких партій – "Альтернатива для Німеччини" (AfD) та "Ліві", яка мала на меті послабити підтримку України в Європі.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться в публікації The Washington Post, яка посилається на таємні російські документи, отримані розвідкою однієї з європейських країн.

З документів випливає, що в липні 2022 року перший заступник голови адміністрації президента Росії Сергєй Кирієнко поставив завдання кремлівським політичним стратегам "зосередитись" на Німеччині як зоні впливу.

Шольц назвав "Альтернативу для Німеччини" партією Росії через її позицію щодо санкцій

Ідея полягала в тому, аби скористатись із нібито протиріччя між національними інтересами Німеччини й інтересами "заокеанських господарів" – тобто схилити країну до пошуків якнайшвидшого припинення війни в Україні.

Кампанія впливу з Німеччини, згідно з документами, що цитує WP, мала б дискредитувати також Велику Британію, Європейський Союз і НАТО, переконуючи німців, що санкції проти Росії їм шкодять. Завдання, яке нібито ставив Кирієнко, передбачало збільшення кількості прихильників Росії серед німців на 10% за три місяці.

На початку вересня кремлівські посадовці для досягнення цієї мети запропонували створити неформальний "антивоєнний" альянс за участі ультраправої AfD та ультралівих у Німеччині, який мав би перемогти хоча б на якихось виборах і звідти вже просувати відповідні меседжі.

Спецслужби Німеччини протидіятимуть новим шпигунам із РФ після викриття російського агента

"Неадекватні політики, не здатні прорахувати наслідки своїх рішень, втягнули Німеччину в конфлікт з Росією – природним союзником нашої країни і нашого народу. Наші інтереси вимагають відновлення нормальних партнерських відносин з Росією", – цитує WP приклад такого меседжу.

Як приклад наводиться 13-тисячний "антивоєнний" мітинг кінця лютого в Берліні, який очолювала відома депутатка Бундестагу від "Лівих" Сара Вагенкнехт, що її активно цитують російські ЗМІ. На ньому були присутні й десятки членів AfD.

Матеріали, на які посилається The Washington Post, однак, не вказують на наявність якихось контактів між посадовцями Кремля й німецькими радикалами. Та принаймні один соратник Вагенкнехт і кілька членів AfD визнали в інтерв'ю WP, що минулого року контактували з російськими посадовцями.

Читайте також: "Німцям складно зрозуміти, що насильство – головна цінність росіян".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: