Франція відреагувала на скандальну заяву посла Китаю щодо Криму і України

Неділя, 23 квітня 2023, 12:35

Франція заявила про своє занепокоєння після висловлювань посла Китаю у Парижі, який заперечив суверенітет країн, що утворилися в результаті розпаду Радянського Союзу, і поставив під сумнів приналежність Криму до України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Le Figaro.

Відповідаючи на запитання на французькому каналі LCI, посол Лу Шає оцінив, що країни колишнього СРСР "не мають ефективного статусу в міжнародному праві, оскільки не існує міжнародної угоди, яка б конкретизувала їхній статус як суверенної країни".

Щодо Криму, української території, яку Росія окупувала з 2014 року, він сказав: "Це залежить від того, як ви сприймаєте цю проблему. Існує історія. Крим був на самому початку у Росії. Саме Хрущов запропонував Крим Україні за часів Радянського Союзу".

У заяві МЗС Франції йдеться, що воно "з тривогою дізналося" про ці зауваження, і просить Китай "сказати, чи відображають вони його позицію, що, як ми сподіваємося, не відповідає дійсності".

Україна була міжнародно визнана "в межах кордонів, включаючи Крим, у 1991 році всім міжнародним співтовариством, включаючи Китай, при розпаді СРСР як нова держава-член Організації Об'єднаних Націй", наполягає Париж, нагадуючи, що анексія Криму Росією у 2014 році є "незаконною згідно з міжнародним правом".

Хоча Пекін офіційно дотримується нейтралітету, президент Китаю Сі Цзіньпін ніколи не засуджував російське вторгнення і навіть не розмовляв телефоном з президентом України Володимиром Зеленським. Навпаки, нещодавно він відвідав Москву, щоб підтвердити своє партнерство з президентом Росії.

Посол України у Франції Вадим Омельченко гостро відреагував на заяви китайського дипломата.

Країни Балтії теж обурилися через ці заяви, викликавши китайських дипломатів до МЗС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: