На місцевих виборах в Австрії комуністи отримали сенсаційний результат 

Понеділок, 24 квітня 2023, 09:50

Австрійська комуністична партія KPÖplus досягла величезних успіхів на виборах у Зальцбурзі, показавши найкращий результат у регіоні з часів Другої світової війни.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Euractiv.

На виборах у федеральній землі Зальцбург у неділю KPÖplus посіла четверте місце з результатом 11,7% голосів – небачений показник для політичної сили за багато десятиліть. А в самому місті Зальцбург партія посіла друге місце з 21,8%, згідно з результатом без голосування поштою.

"Нам вдалося переконати тих, хто вже не знає, за кого голосувати", – прокоментував успіх провідний кандидат від комуністів Кай-Міхаель Данкль у неділю ввечері.

Під час виборчої кампанії молодий комуністичний кандидат просував питання доступного житла, що є гострою проблемою, особливо у місті Зальцбург.

Вибори у Молдові: комуністи вперше за 20 років не потрапили до парламенту

Крайня права "Партія свободи" (FPÖ) посіла друге місце, а правоцентристська Австрійська народна партія (ÖVP) отримала перше місце, необхідне для створення коаліції. 

Результат ÖVP ледь перевищив 30% – це досить низький показник порівняно з 37,8%, які партія отримала на останніх виборах у Зальцбурзі у 2018 році. FPÖ здобула 25%, на 7% більше порівняно з попереднім голосуванням. 

Ці результати дозволять двом політичним силам сформувати коаліцію. 

Данкль зазначив, що KPÖplus буде прагнути стати конструктивною опозицією.

Водночас лівоцентристська Соціал-демократична партія (SPÖ) зазнала незначних втрат, посівши третє місце з 18%, а "Зелені" здобули 8%. Соціал-ліберальна партія NEOS отримала 4,1% – менше за необхідний поріг.

Федеральні вибори в Австрії заплановані на осінь наступного року, тому вибори у Зальцбурзі стали важливим тестером настроїв у країні, де опитування громадської думки проводять рідко.

Нагадаємо, у 2021 році на місцевих виборах в австрійському Граці, центрі землі Штирія, найбільше голосів теж віддали за комуністів. 

Того ж року Комуністична партія Австрії опинилася під значним тиском після того, як один з її депутатів виступив на білоруському державному телебаченні, вихваляючи режим Лукашенка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: