Офіційні Вільнюс і Рига нагадали, чому балтійські держави - не "пострадянські"  

Понеділок, 24 квітня 2023, 13:06

Міністри закордонних справ Литви та Латвії зауважили, що їхні країни неправильно і несправедливо називати "пострадянськими", оскільки вони мали тривалий період незалежності і потрапили під контроль СРСР внаслідок окупації.

Як повідомляє "Європейська правда", такі коментарі вони майже одночасно опублікували у своїх Twitter.

Заяви МЗС балтійських держав з’явилися на тлі скандалу довкола висловлювання посла Китаю у Франції, який поставив під сумнів суверенітет країн, що стали незалежними після розпаду СРСР. Щодо них, як відомо, нерідко вживають термін "пострадянські".

"Литва ніколи не приєднувалася до СРСР. Москва протиправно окупувала нашу територію, тож ми боролися, доки відновили незалежність і Червона армія забралася додому. Ми не "пострадянські", і ніколи не були "радянськими", – наголосив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. 

Ексглава Мюнхенської безпекової конференції поцікавився, чи посол Китаю сумнівається і в суверенітеті РФ

Аналогічні аргументи навів і його латвійський колега Едгарс Рінкевичс.

"Латвія була протиправно окупована СРСР у 1940 році. Міжнародна спільнота ніколи не визнала радянську окупацію. Ми відновили незалежність у 1991 році. Балтійські держави не є і ніколи не були "пострадянськими країнами", – наголосив Рінкевичс. 

Нагадаємо, після масштабного обурення європейських столиць заявою посла Китаю у Франції у Пекіні запевнили, що поважають суверенний статус усіх колишніх країн зі складу СРСР.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: