Вучич подякував Угорщині, яка не підтримала заявку Косова в Раді Європи, та згадав Україну

Вівторок, 25 квітня 2023, 17:03

Президент Сербії Александар Вучич публічно подякував Угорщині та іншим країнам, які голосували проти членства Косова в Раді Європи.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє сербський портал РТС.

"Ми вдячні всім, хто вчора голосував проти прийняття Косова до Ради Європи, і зокрема Угорщині. Це все очікувано, рішення Угорщини не було несподіваним, і я вдячний прем’єр-міністру Орбану, я запитав його в суботу, чи може він розглянути позицію Сербії", – сказав Вучич.

Він також розкритикував Євросоюз, який виступає посередником у переговорах про врегулювання відносин між Сербією та Косовом.

"Я їду завтра з представником ЄС Жофре відкривати Фетіслам, фортецю в Кладово. І я не знаю, про що з ним говорити, про що мені говорити з ними у Брюсселі. Ніхто стільки разів не був на тих переговорах, як я. Я вивчив усі їхні трюки. За всім завжди стояли брехня і обман. Я нічого не зміню в наших стосунках, але я не буду приймати рішення заднім числом. Ми будемо ставитися одне до одного чесно, в першу чергу – принцип поваги до Статуту ООН", – сказав Вучич.

За його словами, утриматися при голосуванні в Раді Європи було те саме, що голосувати за членство Косова.

Вучич у своїй заяві також згадав Україну, яка офіційно не визнає Косово незалежною державою, але при голосуванні в Раді Європи утрималася.

"Ми не та країна, яка за один день чи ніч змінить відносини з усім світом. Були розчарування. Українські представники попросили перерву в роботі, щоб порадитися і прийняти рішення утриматися. Деякі інші, як-от Боснія і Герцеговина, зникли з голосування", – сказав він.

Як відомо, 24 квітня прем'єр-міністр Косова Альбін Курті оголосив, що країна успішно пройшла перший етап набуття членства в Раді Європи, отримавши більше двох третин необхідних голосів на підтримку заявки на вступ.

Читайте також: Вибори без виборців: як Сербія отримала привід зірвати план ЄС по примиренню з Косовом

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: