Норвегія образилася на Швецію після падіння дослідницької ракети на її територію

Середа, 26 квітня 2023, 13:06

Офіційне Осло обурилося неквапливою реакцією Швеції після того, як дослідницька ракета замість планового місця приземлення впала на прикордонній території Норвегії.

Про це повідомляє Politico, пише "Європейська правда".

Науково-дослідницьку ракету Texus-58 для вивчення мікрогравітації запустили з нещодавно відкритого космодрому Arctic Circle. Замість визначеного місця приземлення ракета впала на 40 км далі у горах Норвегії, порушивши держкордон на 15 кілометрів.

У Норвегії обурилися тим, що Швеція, на їхню думку, недостатньо серйозно відреагувала на інцидент. 

"Таке падіння ракети – дуже серйозний інцидент, і це може завдати великої шкоди. Коли відбуваються подібні порушення кордону, вкрай важливо, щоб відповідальні особи негайно проінформували відповідні органи влади у Норвегії через визначені канали комунікації", – заявили в МЗС Норвегії. 

Шведська космічна корпорація (Swedish Space Corporation) повідомила, що працює над збиранням уламків та проведе розслідування, щоб встановити, чому ракета відхилилася від курсу.

Постраждалих чи матеріальних збитків внаслідок інциденту немає.

Нагадаємо, у 2021 року падіння великого та яскравого метеорита у небі над Норвегією здивувало жителів: від палаючого небесного тіла стало ясно мов удень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: