Експосол та заступник міністра Мельник виступив у німецьких ЗМІ з жорсткою критикою посла у Берліні

Середа, 26 квітня 2023, 16:03

Заступник глави МЗС, колишній посол у Німеччині Андрій Мельник вважає, що його наступник, посол Олексій Макеєв міг би робити більше у справі тиску на німецький уряд для отримання військової допомоги.

Про це він сказав в інтерв’ю Die Zeit, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Presse Portal.

Він визнав, що покинув Берлін проти власної волі: "Я хотів би продовжити роботу, тому що у мене було відчуття, що ще багато чого треба зробити".

При цьому Мельник різко розкритикував свого наступника, посла Олексія Макеєва, з яким він мало контактує через "абсолютно різні погляди". За словами дипломата, рік тому українці могли б мати "сильне слово і навіть керувати" дебатами про постачання зброї в Берліні.

"Мій наступник робить це по-іншому. Зараз ми просто пливемо за течією, дозволяємо собі дрейфувати", – зазначив він.

"Наближається наступ, і німці думають: "18 "Леопардів" доставили, поставили галочку, фініта. Ніби війну вже виграли з цими танками. З точки зору піару, німецька урядова коаліція зробила велику роботу, переконавши німецьку громадськість, що тепер з військовою допомогою все гаразд", – пояснив Мельник.

Це, за його словами, не відповідає дійсності.

За словами Мельника, на новій посаді заступника міністра закордонних справ України він іноді відчуває себе безсилим, бо вважає, що справи для України йдуть не так, як треба.

Він з гордістю згадує останні кілька років, проведених у Німеччині: "Ми голосно вимагали допомоги, і коаліція не могла дозволити собі ігнорувати наш незручний голос".

Відтоді, як він не в Берліні, додав Мельник, Україна, "на жаль, добровільно відмовилася від цього морального козиря, в тому сенсі, що ми більше не чинимо жодного тиску і нас все влаштовує. Тому мені дуже сумно". Федеральний уряд, за його словами, надає лише стільки, скільки вважає за потрібне.

Слід зазначити, що Олексій Макеєв ще після призначення розповів, що у нього інший стиль роботи, ніж у його попередника Андрія Мельника.

Андрій Мельник запам’ятався у Німеччині різкими, іноді дуже недипломатичними заявами, просуваючи рішення на користь України – як, наприклад, сказав, що канцлер Олаф Шольц "вдає ображену ліверну ковбасу" (німецький фразеологізм, який означає вдавати безневинно ображеного. – Ред.), хоча згодом перепросив за свої слова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: