Президентка Молдови перед виборами в Гагаузії звинуватила РФ у втручанні через своїх агентів

Четвер, 27 квітня 2023, 15:18

Президентка Молдови Мая Санду вважає, що багато кандидатів у очільники Гагаузії "скоріше, агенти Росії, ніж політики, які хочуть працювати для жителів автономії".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Newsmaker.

Санду прокоментувала нещодавній інцидент із главою Татарстану Рустамом Мінніхановим. Він збирався відвідати Гагаузію на запрошення одного з місцевих політиків, які беруть участь у виборах глави автономії, але його не впустили в Молдову.

"Те, що ми побачили під час цього візиту, – втручання у виборчий процес у Молдові під впливом Росії. На жаль, багато хто з кандидатів, швидше, агенти Російської Федерації, ніж політики, які хочуть працювати для жителів автономії", – сказала президентка.

На запитання, чому у виборчій кампанії в Гагаузії "використовують страшилки", спрямовані проти Євросоюзу і молдовської влади, Санду відзначила сильний вплив російської пропаганди і незнання румунської мови в Гагаузії.

"Їхній світ – це світ, у якому, ймовірно, повністю домінує російська пропаганда, тому що ми стикаємося з цією проблемою і в інших регіонах країни. Але не забуваймо, що в Гагаузії люди не говорять румунською. Більшість із них не розуміють румунську мову, тобто вони не можуть почути іншу думку", – відповіла Санду.

"Я дуже довго наполягала на програмі вивчення румунської мови і, сподіваюся, що міністерство освіти нарешті запустить цю програму. [...] Я не уявляю, як ще люди можуть інтегруватися в суспільство, якщо вони не розуміють нас, якщо вони не можуть дивитися ваші програми або програми інших телеканалів", – додала президентка.

Нагадаємо, 30 квітня в Гагаузії відбудуться вибори башкана регіону. Чинний башкан Ірина Влах не може в них брати участь, оскільки закінчує свій другий мандат на цій посаді. ЦВК Гагаузії зареєструвала вісім кандидатів на цю посаду.

Нагадаємо, 19 квітня Молдова оголосила про видворення працівника посольства РФ після приїзду президента Татарстану.

За словами прессекретаря уряду Даніеля Воде, це рішення стало наслідком дій співробітників російського посольства щодо прикордонників, які заборонили в'їзд до Молдови главі російської республіки Татарстан Рустаму Мінніханову.

Більше на цю тему читайте тут: Поле битви – Гагаузія. Історія про російський чартер до Молдови та боротьбу за гроші агресора.

Також радимо до перегляду відео "ЄвроПравди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.