Британія та ЄС наблизилися до угоди про фінансове регулювання після Brexit - ЗМІ

П'ятниця, 28 квітня 2023, 21:36

Довгоочікувана угода між Великою Британією та Європейським Союзом про майбутнє фінансових послуг може бути підписана європейськими чиновниками вже в червні.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Bloomberg з посиланням на джерела.

Спочатку очікувалося, що меморандум про взаєморозуміння щодо взаємодії та комунікації фінансових регуляторів Британії та ЄС після Brexit буде підписаний у 2021 році.

З тих пір він застряг у невизначеності, спочатку через суперечку щодо дозволів на риболовлю, а потім після того, як ЄС звинуватив тодішнього прем'єр-міністра Бориса Джонсона в порушенні міжнародного права.

Прогрес у роботі над новою угодою свідчить про те, що відносини між союзом і Британією продовжують поліпшуватися під час прем'єрства Ріші Сунака.

За даними видання, текст документа, ймовірно, буде представлений національним експертам з країн-членів наступного тижня. Після підписання він буде переданий Британії приблизно через місяць. Британські урядовці та представники регуляторних органів, близькі до процесу, припускають, що остаточна угода може бути досягнута до червня.

Після виходу з ЄС Британія не досягла значного прогресу в укладанні угод про те, як її прибутковий фінансовий сектор взаємодіє зі своїм найбільшим торговельним партнером.

Британські клірингові центри отримали "еквівалентність" – визнання того, що регуляторні стандарти Британії та ЄС приблизно однакові – лише до 2025 року, що накладає часові обмеження на здатність європейських банків і компаній здійснювати клірингові операції з деривативами, деномінованими в євро, на ліквідних ринках у Лондоні.

Нагадаємо, на початку квітня уряд Британії оприлюднив нові пропозиції щодо перевірок на кордонах після Brexit, які передбачають збільшення перевірок для британських фірм, які імпортують товари з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.