У Нідерландах експерти закликали до заходів для попередження дефіциту води

Понеділок, 3 квітня 2023, 16:14

Нідерландський Національний інститут громадського здоров’я і довкілля RIVM опублікував оцінки, за якими країні вже зараз потрібно подбати про економію і запаси питної води, аби уникнути великих проблем у майбутньому.

Як повідомляє NOS, пише "Європейська правда", про це йдеться у комюніке RIVM.

В уточнювальній доповіді інститут підтвердив надані раніше оцінки щодо того, що Нідерланди мають швидко впровадити комплекс заходів, аби не допустити дефіциту питної води близько 2030 року. 

За їхніми висновками, питання невідкладне, тому що деякі компанії з забезпечення питної води вже відчувають проблеми у найспекотніші місяці року.  

Зокрема, пропонують, щоби воду зберігали довше та в більших резервуарах; розробляти альтернативні джерела отримання води, як із солоної води чи води, яка вже використовувалася, після належної очистки; розглянути закупівлю води з-за кордону. 

Аналітики вважають, що до 2030 року потреба питної води в країні буде суттєво вищою - на 100 млн кубометрів більше, порівняно з 2020 роком. Це пов’язано і з очікуваним зростанням населення та розвитком економіки, і зміною клімату – у спекотнішу погоду буде більша потреба у воді, тоді як дедалі частіші посухи у Європі провокуватимуть дефіцит води. 

В уряді країни вже допускали, що у майбутньому Нідерландам потрібно буде встановлювати денні обмеження на використання води.

Після публікації доповіді міністр інфраструктури та водних ресурсів оголосив, що відомство невдовзі презентує свій план. 

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон минулого тижня також презентував національний план економії води на тлі зміни клімату.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: