Фінляндія у вівторок стане 31-м членом НАТО

Вівторок, 4 квітня 2023, 10:00

Фінляндія стане 31-м членом Північноатлантичного альянсу 4 квітня у вівторок після рекордно швидкого завершення процесу ратифікації вступу до оборонного союзу.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Згідно з процедурою, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі міністр закордонних справ Фінляндії передасть офіційні документи про вступ держсекретарю США Ентоні Блінкену. Це відбудеться на полях зустрічі міністрів закордонних справ країн Альянсу.

Чому має навчити Україну завершення епопеї із вступом Фінляндії до НАТО

Потім синьо-білий прапор країни піднімуть поруч із прапорами союзників. Він майорітиме між прапорами Естонії та Франції.

Вступ Фінляндії у НАТО ознаменує кінець епохи нейтралітету Фінляндії, яка була позаблоковою державою від здобуття незалежності у 1917 році та зазнала збройної агресії СРСР на початку Другої світової війни. 

Нещодавнє вторгнення Росії до України спонукало фінів шукати безпеки під егідою угоди про колективну оборону НАТО. Приєднання Фінляндії приблизно вдвічі збільшує довжину кордону НАТО з Росією. 

Попри те, що приєднання Фінляндії довгий час блокувала Туреччина, ратифікація фінського вступу до НАТО стала найшвидшою в історії на тлі війни в Україні та тривала менше року.

У понеділок Москва заявила, що посилить свій військовий потенціал у західних і північно-західних регіонах у відповідь на приєднання Фінляндії до НАТО.

У Швеції відбулася подібна трансформація оборонного мислення, але завершення процедури вступу цієї скандинавської держави затримують члени НАТО Туреччина та Угорщина.

На брифінгу напередодні генсек Єнс Столтенберг підтвердив, що Фінляндія офіційно приєднається до НАТО 4 квітня. Спершу у Гельсінкі очікували, що завершення процедури може зайняти до двох тижнів. 

Читайте також: Передостанній крок до НАТО: що буде з розширенням Альянсу після рішення щодо Фінляндії


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: