Столтенберг вказав на "порожні обіцянки" Росії Китаю через розміщення ядерної зброї в Білорусі

Середа, 5 квітня 2023, 20:34

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував рішення Росії розмістити в Білорусі свою ядерну зброю попри задеклароване з Китаєм зобов’язання не сприяти поширенню цієї зброї у світі.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це Столтенберг сказав на пресконференції в Брюсселі в середу за підсумками міністерської зустрічі НАТО.

Ядерна зброя РФ у Білорусі означає втрату Лукашенком суб’єктності – Зеленський

Генсек Альянсу зазначив, що Росія все більше залежить від Китаю в економічному плані через економічні санкції та наслідки війни в Україні.

"Я також вважаю, що заява про те, що вони розмістять тактичну ядерну зброю в Білорусі відразу після того, як вони підписали угоду (з Китаєм – ред.) про протилежне, просто показує, що це порожні обіцянки", – підкреслив він.

Водночас Столтенберг закликав уважно стежити за тим, що насправді робить Росія.

Росія просила Китай про летальну зброю – генсек НАТО

"Поки що ми не бачимо жодних змін в російській ядерній політиці, які б вимагали змін у нашій політиці. Але ми залишаємось пильними, ми будемо уважно стежити за тим, що вони роблять. І ми посилили нашу присутність у східній частині Альянсу", – наголосив він.

Нагадаємо, наприкінці березня президент Росії Владімір Путін заявив, що у Білорусі до липня розмістять тактичну ядерну зброю і порівняв власні ядерні плани з розміщенням США своєї зброї в Європі. Він наполягав на тому, що Росія не порушить обіцянки щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

У Білорусі вважають, що розміщення ядерних боєзарядів РФ на території країни без передання Мінську контролю за ними не суперечить міжнародному праву, та вказують на аналогічну практику НАТО.

Читайте також: Ошийник для Лукашенка: як тактична ядерна зброя РФ змінить розклади у Білорусі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: