Половина каталонців проти незалежності від Іспанії, дві третини хочуть референдуму - опитування

Четвер, 6 квітня 2023, 16:49

Половина жителів Каталонії виступає проти відокремлення від решти Іспанії, в той час як 77% хочуть, щоб доля регіону вирішилася на референдумі.

Про це свідчать дані нового опитування, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Відсоток людей, які відкидають відокремлення від Іспанії, залишився таким же, як і рік тому, тоді як 43% - на один відсотковий пункт більше - виступають за "незалежну Каталонію", а 7% не визначилися з відповіддю.

Згідно з опитуванням, 77% заявили, що "згодні або повністю згодні" з тим, що каталонці "мають право вирішувати своє майбутнє як країни шляхом голосування на референдумі", порівняно з 16%, які не згодні або повністю не згодні з цим.

Що стосується майбутньої політичної моделі регіону, то зростають симпатії до того, щоб Каталонія залишалася автономним співтовариством - 32% підтримки порівняно з 29% у попередньому дослідженні, опублікованому в листопаді 2022 року, і до того, щоб вона стала федеративною державою: 23% порівняно з 20% минулого року.

Варіант створення "незалежної держави" впав на один відсотковий пункт (33%), а варіант створення регіону Іспанії - на два відсоткові пункти (6%) порівняно з листопадом 2022 року.

Іспанія проведе регіональні та муніципальні вибори 28 травня, а загальні вибори відбудуться в грудні, в останній місяць головування Мадрида в Раді ЄС.

Нагадаємо, Іспанія скасувала звинувачення у заколоті проти колишнього президента Каталонії Карлеса Пучдемона за його роль у незаконній спробі відокремлення регіону у 2017 році, що призвело до найсерйознішої політичної кризи за останні десятиліття.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес минулого року також частково помилував дев'ятьох сепаратистів, звільнивши їх з в'язниць після того, як вони провели три роки за ґратами, відбуваючи покарання від 9 до 15 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: