Іспанія зняла звинувачення в заколоті з колишнього лідера Каталонії

Четвер, 12 січня 2023, 17:14

Іспанський суддя зняв звинувачення у заколоті з колишнього президента Каталонії Карлеса Пучдемона за його роль у незаконній спробі відокремлення регіону у 2017 році, що призвело до найсерйознішої політичної кризи в Іспанії за останні десятиліття.

Про це пише Associated Press, повідомляє "Європейська правда".

Суддя Верховного суду Пабло Лларена пішов на цей крок, який також торкнувся чотирьох інших каталонських сепаратистів, причетних до подій 2017 року, оскільки зміни до іспанського закону про заколот, що набули чинності, означають, що він більше не поширюється на їхні передбачувані правопорушення.

Однак суддя залишив чинними звинувачення в розкраданні і непокорі, йдеться в повідомленні суду.

Це означає, що Пучдемон і його соратники, які втекли з країни п'ять років тому, все одно повинні будуть постати перед судом, якщо вони повернуться, хоча і за злочини, які передбачають більш м'яке покарання. Пучдемон проживає в Бельгії і залишається депутатом Європейського парламенту.

Спроби іспанського уряду екстрадувати його поки що не увінчалися успіхом, і неясно, чи можуть зміни, внесені Ллареною, збільшити шанси на те, що бельгійські чиновники вишлють його назад.

Минулого місяця іспанські законодавці схвалили суперечливі реформи щодо злочинів, пов'язаних з заколотом і розкраданням, що є кроком правлячої лівоцентристської коаліції Іспанії, спрямованим на збереження парламентської підтримки каталонської партії, яка виступає за незалежність, і послаблення напруженості в регіоні.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес минулого року частково помилував дев'ятьох сепаратистів, звільнивши їх з в'язниць в Іспанії після того, як вони провели три роки за ґратами, відбуваючи покарання від дев'яти до 15 років.

Читайте також: Поразка сепаратистів: що змінили 4 роки після референдуму про незалежність Каталонії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: