Польські фермери погрожують блокадою пункту пропуску "Ягодин-Дорогуськ" через українське зерно

П'ятниця, 7 квітня 2023, 16:02

Польські фермери пригрозили на три дні заблокувати пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ", якщо не буде врегульоване питання продажу в Польщі українського зерна.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF FM.

Польські фермери незадоволені значним експортом з України, що призвів до різкого падіння закупівельних цін на польське зерно.

У Дорогуську у п’ятницю проходить зустріч міністрів сільського господарства Польщі та України. Новий очільник польського міністерства Роберт Телус веде переговори з Миколою Сольським щодо поставок українського зерна, яке продається на польському ринку замість того, щоб йти до голодуючих країн. Це призвело до різкого падіння закупівельних цін на польське зерно.

Протестуючі фермери чекають конкретних рішень від уряду. Вони оголосили, що в середу після Великодня заблокують перехід у Дорогуську на три дні.

"Ми очікуємо виконання вимог, а не міністра на кордоні", - сказав Владислав Серафін, президент фермерської організації Kółki Rolnicze.

Протестуючі фермери в Щецині не планують перекривати вулиці тракторами до четверга, але потім, за їх словами, страйк буде посилюватися.

Роберт Телус замінив на посаді міністра сільського господарства Генрика Ковальчика, який, у свою чергу, зберіг за собою портфель віцепрем'єр-міністра. На пресконференції в четвер Телус пообіцяв, що він "зробить все, щоб перевірки були ретельними" і щоб "зерно невизначеної якості не потрапляло до Європи, а отже, і до Польщі".

Він визнав, що найважливішим завданням зараз є розвантаження зерносховищ до початку збору цьогорічного врожаю. Якщо залишиться 3-4 мільйони тонн, це буде дуже хороша ситуація", - сказав він.

"Ми не можемо позбутися зерна до нуля, тому що це резерв для забезпечення продовольчої безпеки", додав він.

Про те, як експорт українського зерна спричинив напругу у відносинах України і Польщі, "ЄвроПравда" розповідала у статті "Небезпечне зерно".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: