У Польщі кажуть, що Україна припинить ввезення зерна щонайменше до липня

Неділя, 9 квітня 2023, 10:59

Заступник міністра сільського господарства Польщі Януш Ковальський заявив, що Україна призупинить ввезення зерна до країни щонайменше до липня.

Про це він сказав в ефірі TVP у суботу ввечері, передає "Європейська правда" з посиланням на PAP.

"ЄС не зробив нічого, щоб допомогти польським фермерам, і ефективність нового міністра Роберта Телуса за підтримки прем’єра і президента показала, що ми можемо досягти порозуміння з Україною і зупинити тимчасово імпорт щонайменше до липня" - сказав Ковальський.

"Я вважаю – і це моя думка – що Єврокомісія, зокрема Німеччина і Франція, Франція, яка є проросійською, були зацікавлені в підкладанні міни під польсько-українські відносини" - додав він, наголошуючи, що Єврокомісія нічого не зробила для врегулювання сільськогосподарської кризи.

За словами заступника міністра, порозуміння щодо збіжжя є першим кроком.

"Я представляю "Солідарну Польщу" і ми кажемо твердо: на всі сільськогосподарські продукти з України мають бути накладені мита і я вірю, що це початок великої битви, яка зараз точиться між урядом і Єврокомісією, щоб захистити польське сільське господарство" - заявив Ковальський.

Він наголосив, що Польща допомагає Україні, але повинна бути транзитною країною для української продукції.

Міністри сільського господарства Польщі та України Роберт Телус і Микола Сольський зустрілися в п'ятницю на прикордонному переході в Дорогуську, щоб обговорити проблему українського зерна, яке залишається на складах в Польщі.

Основними висновками зустрічі стало те, що імпорт пшениці, ріпаку, кукурудзи та соняшнику з України до Польщі буде тимчасово призупинено. Микола Сольський оголосив, що Україна утримається від експорту до нового сезону.

Міністри також домовилися, що транзит зерна через Польщу відбуватиметься у звичайному режимі, але кожен транспорт буде ретельно контролюватися і відстежуватися, "щоб жодне зерно не залишилося в Польщі".

Про те, як експорт українського зерна спричинив напругу у відносинах України і Польщі, "ЄвроПравда" розповідала у статті "Небезпечне зерно".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.