Ердоган заявив про ліквідацію лідера "Ісламської держави" в Сирії

Понеділок, 1 травня 2023, 13:10

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що останній лідер терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) був ліквідований в Сирії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Daily Sabah.

Абу Хусейн аль-Кураші, який нещодавно перебрав на себе керівництво ІДІЛ, був "нейтралізований" в ході операції, проведеної Національною розвідувальною організацією Туреччини (MIT) в Сирії, оголосив Ердоган в неділю пізно ввечері.

У прямому телевізійному зверненні Ердоган сказав, що аль-Кураші переслідувався розвідкою протягом тривалого часу.

"Нейтралізований" – це термін, який використовується турецькими офіційними особами для опису вбивства або захоплення терористів, і в більшості транскордонних операцій він означає вбивство. "Коли Сполучені Штати завдають удару по ІДІЛ, світ говорить про це", – сказав Ердоган. Президент зазначив, що MIT стала організацією-лідером у боротьбі з тероризмом.

Сирійські місцеві джерела і служби безпеки повідомили, що рейд відбувся в північному сирійському місті Джандаріс, яке контролюється силами сирійської опозиції і було одним з найбільш постраждалих від землетрусу 6 лютого, який вразив як Туреччину, так і Сирію. Сирійська опозиція не надала жодних офіційних коментарів.

Один з місцевих жителів розповів, що зіткнення почалися на околиці Джандаріса в ніч з суботи на неділю і тривали близько години, перш ніж жителі почули сильний вибух. Пізніше сили безпеки оточили район, щоб ніхто не зміг наблизитися до нього.

ІДІЛ обрала аль-Кураші своїм лідером у листопаді 2022 року після того, як попереднього лідера було вбито під час операції на півдні Сирії. Терористичне угрупування захопило значні території Іраку та Сирії у 2014 році під керівництвом Абу Бакра аль-Багдаді.

Але воно втратило контроль над територією після кампаній, проведених силами, підтримуваними США в Сирії та Іраку, а також сирійськими силами, підтримуваними Іраном, Росією і різними воєнізованими угрупованнями.

У період свого розквіту терористичне угрупування контролювало приблизно третину Сирії і 40% Іраку в умовах повсюдної нестабільності, захопивши великі міста, в тому числі Мосул і Ракку, і встановивши залізну владу, яка приваблювала людей по всьому світу.

Його жахливе насильство поширилося по всьому світу, а відеозаписи людського спалення та відсікання голів циркулювали в Інтернеті. Пізніше ІДІЛ надихав жорстокі терористичні атаки, які забрали життя невинних людей в Лондоні, Парижі, Стамбулі, Нью-Йорку і Орландо.

Коаліція на чолі з США оголосила про перемогу у знищенні територіальних володінь терористичного угруповання у 2019 році, того ж року, коли США вбили Багдаді, людину, чиє ім'я було синонімом жахливого насильства, рабства та масових зґвалтувань.

Його смерть і згортання територіальних володінь ІДІЛ стали важливими віхами в глобальних операціях США з протидії терористичному угрупованню. Проте, терористичне угрупування продовжує планувати напади в регіоні та за його межами, а місцеві філії та "сплячі" осередки діють на Близькому Сході, в Африці, Південній та Центральній Азії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: