У Чехії хочуть спростити донорство крові для гомосексуалів

Понеділок, 1 травня 2023, 15:51

Міністерство охорони здоров'я Чехії запропонувало посилити контроль за перевіркою крові потенційних донорів, що має полегшити можливість донорства для чоловіків, які мають секс із чоловіками.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", пише агенція ČTK.

У Чехії донорство заборонене для людей, які мають хронічні хвороби серця або в яких, приміром, виявлені гепатит, туберкульоз чи ВІЛ.

Чоловіки, що мають секс із чоловіками, вважаються групою, в якій ризик зараження ВІЛ-інфекцією вищий, і після сексуального контакту вони нині протягом шести місяців не можуть здавати кров. У чеському МОЗ наголошують, що до 2019-го цей період становив один рік.

Нині відомство підготувало поправки до постанови про донорство крові, які передбачають обов’язкове більш ретельне тестування крові. Це, як пояснюється в пропозиції, підвищить безпеку донорства.

Як розповів ČTK речник міністерства Ондржей Якоб, МОЗ Чехії очікує, що постанова відкриє "широку експертну дискусію щодо оцінки статевих стосунків між чоловіками як ризикованої сексуальної активності, що виключає можливість донорства крові".

Також, як передбачається, постанова дозволить залучити більше донорів крові, яких нині в Чехії налічується 200 тисяч, що на 50 тисяч менше від необхідної кількості.

Нагадаємо, що в березні Німеччина скасувала всі наявні обмеження на донорство крові для гомосексуальних чоловіків, що було обіцянкою нинішньої урядової коаліції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: