Польща під час головування в ЄС зробить усе для вступу України й Молдови – президент

Понеділок, 1 травня 2023, 17:18

Польський президент Анджей Дуда в понеділок пообіцяв, що Польща докладе всіх зусиль під час головування в Раді Європейського Союзу в першій половині 2025 року, аби Україна й Молдова стали членами об’єднання.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF FM, про це Дуда заявив на спільному заході з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким із нагоди 19-ої річниці вступу країни в ЄС.

Як наголосив польський президент, одним із головних пріоритетів під час головування Польщі в Раді Євросоюзу буде членство України, Молдови, а також країн Західних Балкан у ЄС.

"Ми з прем'єр-міністром (Матеушем Моравецьким – ред.) дуже добре знаємо, що означає довго чекати, що означає хотіти бути частиною вільного Заходу, частиною якого ми сьогодні є в політичному сенсі", – зазначив Дуда.

"Це треба надолужити, і тому я думаю, що ніхто інший, крім нас – Польщі – не повинен твердо й дуже рішуче сказати: ми повинні нарешті прийняти їх до ЄС. Країни Західних Балкан повинні бути прийняті. Сьогодні історичною вимогою моменту є прийняття до ЄС України та Молдови", – наголосив він.

Пріоритетом України має стати виконання рекомендацій Єврокомісії для вступу до ЄС - Каллас

Президент Польщі нагадав, що в лютому 2022 року ініціював лист президентів про якнайшвидше надання Україні статусу кандидата на членство, до якого спершу поставились скептично.

"Сьогодні Україна є кандидатом. Ми зробимо все, щоб Україна якнайшвидше стала частиною ЄС", – сказав Дуда.

Польща є членом Європейського Союзу з 1 травня 2004 року. Разом із нею до Євросоюзу вступили Естонія, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Словаччина, Словенія, Угорщина й Чехія, що стало наймасштабнішим розширенням в історії об’єднання.

Як відомо, влада України ставить за мету до кінця 2023 року розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу, а за два роки (тобто до 2025-го) – завершити виконання умов ЄС зі свого боку.

За даними ЗМІ, Європейська комісія міркує над тим, щоб рекомендувати державам-членам ЄС розпочати переговори про вступ з Україною і Молдовою, а Грузії надати кандидатський статус.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.